Co jeść, by nie marznąć?

Wiele pokarmów rozgrzeje Cię skuteczniej niż najcieplejszy sweter. Ważne jest jednak nie tylko, co jesz, ale jak jesz.

Rozgrzeje cię chleb z orkiszu, a także z mąki z pełnego przemiału
Rozgrzeje cię chleb z orkiszu, a także z mąki z pełnego przemiału123RF/PICSEL

Podczas mrozu unikaj więc spożywania surowych owoców i warzyw. Dłużej gotuj zupę i duś mięsa, a zwiększysz ich właściwości rozgrzewające. Dzień rozpoczynaj od ciepłego śniadania, np. jajecznicy czy owsianki.

1. Te mięsa rozgrzewają

Spożywaj czerwone mięso, zwłaszcza wołowinę, baraninę. Rozgrzewające właściwości ma również mięso kurcząt. Z ryb wybieraj pstrągi i łososie.

2. Warzywa i czosnek

Zamiast surówek pałaszuj warzywa korzeniowe w wersji gotowanej, np. piure z marchewki lub pasternaku, bataty, kapustę. Przyprawiaj je czosnkiem i pieprzem.

3. Unikaj słodyczy

Ich spożywanie podczas mrozów odbiera apetyt na zdrowe dania rozgrzewające. Jeśli nie możesz się bez nich obejść, pozwól sobie na kawałek piernika.

4. Pieczywo

Rozgrzeje Cię chleb z orkiszu, a także z mąki z pełnego przemiału. Długo je trawisz, dostarczając sobie solidnej dawki energii. Unikaj bagietek i bułek z białej mąki.

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas