Co jeść, by ograniczyć zagrożenie nowotworem?

Czy wiesz, że spożywając niektóre produkty możesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór? Warto zmodyfikować swoje codzienne menu, dodając do niego te składniki.

Pomidory to skarbnica witamin. Mają również działanie antynowotworowe
Pomidory to skarbnica witamin. Mają również działanie antynowotworowe123RF/PICSEL

Wybieraj chude mięso drobiowe, wieprzowe, wołowe, jajka i rośliny strączkowe, które dostarczą pełnowartościowego białka.

Menu powinno być bogate w kwasy omega-3, a te znajdują się w tłustych rybach morskich, olejach roślinnych z pierwszego tłoczenia, świeżych warzywach (np. pomidorach, burakach), orzechach, migdałach, żółtym i kozim serze. 

Warto dodawać takie przyprawy, jak czarny pieprz i kurkuma oraz spożywać kiszoną kapustę - mają one właściwości antyrakowe.

Śniadanie

Omlet z twarogiem i pomidorami, grahamka, kawa zbożowa lub owsianka na wodzie z malinami i borówkami, herbata zielona. 

Drugie śniadanie

Garść orzechów, pomarańcza, lemoniada lub sałatka z ryżu, tuńczyka, ogórka kiszonego, papryki, czerwonej soi, biała herbata. 

Obiad

Krem z pomidorów, grillowana pierś z kurczaka z czarnym pieprzem, fasolka gotowana, kapusta kiszona, sok jabłkowy lub rosół z kury, ziemniaki z wody, jajko sadzone, duszona marchewka, kompot truskawkowy.

Podwieczorek

Placek marchewkowy z serkiem kremowym, zielona herbata. 

Kolacja

Pieczone ziemniaki i sałatka z rukoli, buraków i koziego sera z sosem winegret, sok pomarańczowy lub woda z cytryną.
Zobacz także:

Botox na włosyStyl.pl
Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas