Co jeść, by ograniczyć zagrożenie nowotworem?
Czy wiesz, że spożywając niektóre produkty możesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór? Warto zmodyfikować swoje codzienne menu, dodając do niego te składniki.

Wybieraj chude mięso drobiowe, wieprzowe, wołowe, jajka i rośliny strączkowe, które dostarczą pełnowartościowego białka.
Menu powinno być bogate w kwasy omega-3, a te znajdują się w tłustych rybach morskich, olejach roślinnych z pierwszego tłoczenia, świeżych warzywach (np. pomidorach, burakach), orzechach, migdałach, żółtym i kozim serze.
Warto dodawać takie przyprawy, jak czarny pieprz i kurkuma oraz spożywać kiszoną kapustę - mają one właściwości antyrakowe.
Śniadanie
Omlet z twarogiem i pomidorami, grahamka, kawa zbożowa lub owsianka na wodzie z malinami i borówkami, herbata zielona.
Drugie śniadanie
Garść orzechów, pomarańcza, lemoniada lub sałatka z ryżu, tuńczyka, ogórka kiszonego, papryki, czerwonej soi, biała herbata.
Obiad
Krem z pomidorów, grillowana pierś z kurczaka z czarnym pieprzem, fasolka gotowana, kapusta kiszona, sok jabłkowy lub rosół z kury, ziemniaki z wody, jajko sadzone, duszona marchewka, kompot truskawkowy.
Podwieczorek
Placek marchewkowy z serkiem kremowym, zielona herbata.
Kolacja
Pieczone ziemniaki i sałatka z rukoli, buraków i koziego sera z sosem winegret, sok pomarańczowy lub woda z cytryną.
Zobacz także: