Co jeść, gdy bardzo bolą cię stawy
Przy chorobach reumatycznych warto zadbać o jadłospis z dużą ilością warzyw i owoców, za to bez mięsa. Takie menu zmniejsza obrzęki, działa przeciwbólowo.
Ważna krótka głodówka
Naukowcy dowiedli, że dla stawów najlepsza jest głodówka trwająca 7-10 dni. Zmniejsza w organizmie stężenie związków, wywołujących stany zapalne. W efekcie stawy mniej boją, zmniejsza się opuchlizna. Podczas postu można pić buliony warzywne (z natką i czosnkiem), wywary z ziemniaków, soki z warzyw (buraków, marchwi, selera naciowego), a także herbatki ziołowe. Jeżeli uważasz, że jest to rozwiązanie dla ciebie - skonsultuj się z lekarzem. Głodówek nie powinno się przeprowadzać samodzielnie.
Produkty zalecane
Osoby z chorymi stawami powinny zjadać 50-70 dag warzyw i 30-50 dag owoców dziennie.
Takie proporcje zapewniają organizmowi odpowiednią do walki z przewlekłym stanem zapalnym dawkę witamin, mikroelementów i antyoksydantów. Wskazane są: marchewki, kapusta, ogórki, por, brokuły (obecny w nich sulforafan blokuje produkcję enzymu niszczącego chrząstkę stawową).
Z owoców najcenniejsze są: jagody, żurawina, truskawki (również mrożone), cytrusy, owoce dzikiej róży, maliny, jeżyny.
Fasola, soczewica, ciecierzyca i soja to źródło białka i wielu składników o właściwościach przeciwzapalnych.
Olej lniany, rzepakowy i oliwa - dostarczają cennego kwasu omega-3 i witaminę E, która działa przeciwzapalnie.
Orzechy i nasiona są źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA), które, podobnie jak kwasy omega-3, wykazują działanie przeciwzapalne. Stanowią także bardzo dobre źródło białka.
Pamiętaj o tłustych rybach
Stawom sprzyja dieta bogata w nienasycone kwasy omega-3 i omega-6, które mają silne działanie przeciwzapalne. Dostarczają też witaminę D, która ułatwia przyswajanie wapnia i też działa przeciwzapalnie. Odpowiednie stężenie tych kwasów ma wpływ na zmniejszenie bólu, obrzęków i sztywności stawów. Najlepszym ich źródłem są tłuste ryby morskie: tuńczyk, łosoś, śledź, sardynki, makrela, halibut. Liczne badania naukowe potwierdziły, że spożywanie tłustych ryb co najmniej 2 razy w tygodniu (w ilości około 80-120 g) ma kluczowe znaczenie dla zmniejszenia objawów i rozwoju choroby. Gdy nie możesz systematycznie zapewnić sobie takiej dawki ryb, pomyśl (po konsultacji z lekarzem) o suplementacji kwasami nienasyconymi.
Warto wiedzieć
Wybieraj produkty jak najmniej przetworzone, bez konserwantów i sztucznych barwników. Związki te bowiem nasilają choroby reumatyczne.
Dieta wegańska to jest to! Jedzenie samych warzyw i owoców znacznie obniża w organizmie stężenie substancji pogłębiających chorobę: cytokin, leukotrienów i interleukin.
Polecany jest również sposób żywienia, preferowany w rejonie Morza Śródziemnego. A ten opiera się na dużej ilości warzyw, ryb, nieprzetworzonych węglowodanów i oliwy.
Używaj kurkumy i imbiru. Obie przyprawy wspomagają leczenie stanów zapalnych i łagodzą związany z nimi ból.
Tego unikaj!
Ogranicz jedzenie produktów, zawierających histaminę, która pogłębia kłopoty ze stawami.
Spore ilości tego związku znajdują się w wołowinie i wieprzowinie, a także warzywach: szpinaku, bakłażanach i pomidorach. Znajdziesz ją również w owocach: gruszkach i ananasach.
Bogate w histaminę są owoce morza, pokarmy fermentujące (kiszonki), długo dojrzewające, np. sery, suszone i wędzone mięsa.
Nie jedz w nadmiarze produktów bogatych w tłuszcze nasycone, czyli mięsa, wędlin, serów żółtych. Unikaj tłuszczów typu trans.
Ostrożnie z czekoladą - nasila wydzielanie histaminy.
Nie używaj soli - zatrzymuje ona wodę w organizmie, zwiększa obrzęki, które ograniczają ruchomość stawów.