Co jeść, gdy skóra się łuszczy?
Możesz złagodzić uciążliwe dolegliwości zmieniając dietę.
Łuszczyca to przewlekła choroba, której wciąż nie można wyleczyć. Nie można się nią zarazić. Polega ona na nadmiernym i nieprawidłowym złuszczaniu się naskórka. U zdrowych osób potrzeba na to 24 dni. W tym czasie starsze komórki naskórka są zastępowane przez młodsze. U chorych na łuszczycę trwa to zaledwie 4 dni. Stare komórki nie nadążają się złuszczać, naskórek pogrubia się, tworząc na powierzchni skóry srebrzyste łuski i grudki, co nie wygląda estetycznie, a w dodatku swędzi. Niezbędne są maści, naświetlania, niekiedy leki doustne.
Ważnym elementem kuracji jest też odpowiednia dieta. Lekarze uważają, że nie ma właściwie specjalnej diety przy łuszczycy, która wyleczy chorobę. Jednak to, co kładziemy na talerz, może wspomagać terapię, łagodząc uciążliwe dolegliwości. Przeciwłuszczycowe menu powinno być oparte głównie na świeżych i jak najmniej przetworzonych produktach: warzywach, owocach, nasionach oraz ziarnach.
Trzeba natomiast unikać tłustego mięsa, głównie wieprzowiny i wędlin oraz nadmiernych ilości tłustego nabiału, które mogą znacznie nasilać dolegliwości. Lepsze jest chude mięso (indyk, kurczak, królik) oraz ryby.
Z menu lepiej wykluczyć olej słonecznikowy i sojowy oraz twarde margaryny. Mają dużo kwasów tłuszczowych omega-6, które mogą nasilać zmiany skóry. Niekorzystne dla łuszczycowej skóry są też orzeszki ziemne, gotowe dania typu instant, fastfoody, słodycze, gotowe wyroby cukiernicze, chipsy i inne słone przekąski, także nasiona słonecznika.
Niektórym chorym nie służą pomidory, truskawki, pomarańcze i ananasy. Sprzyjają one bowiem wytwarzaniu histaminy w organizmie, a to właśnie ona powoduje swędzenie, co jest głównym problemem pacjentów z łuszczycą.
Niewskazane są także ostre przyprawy, kawa, czekolada oraz alkohol - mogą nasilać zmiany skórne. Warto pić 1,5-2 litrów niesłodkich płynów dziennie. Oprócz tego pamiętaj, by w menu pojawiały się często: siemię lniane, zielone i pomarańczowe warzywa, orzechy, pestki dyni i ciemne owoce jagodowe.
1. Orzechy - wyróżniają się wysoką zawartością wit. E, która odżywia, regeneruje i nawilża skórę, łagodząc objawy choroby. W diecie antyłuszczycowej jedz garść (30 g) orzechów dziennie.
2. Aronie, jagody - wyróżniają się wysoką zawartością antyoksydantów. Niczym miotła wymiatają one z organizmu szkodliwe wolne rodniki, które inicjują i podtrzymują stany zapalne.
3. Pestki dyni - są skarbnicą witamin i składników mineralnych, np. cynku. Ten zaś przyspiesza gojenie uszkodzonej skóry, działa przeciwzapalne, zmniejsza wydzielanie histaminy powodującej swędzenie.
4. Marchew - bogata w beta-karoten zmniejszy rogowacenie naskórka i da właściwe nawilżenie skóry. By w pełni wykorzystać przeciwłuszczycowe działanie marchewki, jedz ją na surowo.
5. Jarmuż - zawiera sporo substancji o działaniu oczyszczającym i przeciwzapalnym, np. witaminę C. Zielone liście mają też dużo witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Te zaś wpływają na ukrwienie i kondycję skóry.
6. Siemię lniane - dostarczy kwasów tłuszczowych omega-3, które zmniejszają zaczerwienienie wokół zmian łuszczycowych i stwardnienie naskórka. Skóra dzięki temu staje się bardziej elastyczna.
Zobacz także: