Co jeść, żeby mieć zdrową trzustkę?
Trzustka to bardzo wrażliwy organ, niezbędny do trawienia i przyswajania pokarmów. Warto unikać pokarmów, które mogą ją podrażniać.
Niewskazane są tłuste ryby i wędliny, ciasta, kremy, sosy, ciężkostrawne produkty, takie jak gruboziarniste pieczywo, kasze, cebula, fasola czy warzywa kapustne.
Posiłki powinny być niezbyt obfite, gotowane lub pieczone. Bez ostrych przypraw i z małą ilością cukru. Warto używać ziół: majeranku, pietruszki czy cynamonu.
Co jeść, żeby mieć zdrową trzustkę?
Śniadanie: Pszenna bułka, 2 plasterki wędliny z indyka, sałata, pomidor, gorzka herbata albo zupa mleczna z ryżem, kawa zbożowa.
Drugie śniadanie: Kromka białego chleba z polędwicą z kurczaka, herbata albo ryż z kukurydzą i tuńczykiem, woda z cytryną.
Obiad: Krupnik na ryżu, gotowane klopsiki z indyka, ziemniaki, marchewka gotowane na parze, sok jabłkowy albo zupa koperkowa, risotto z cukinią, kompot.
Podwieczorek: Jogurt z bananem, truskawkami i cynamonem, herbata zielona lub 5 biszkoptów i 2 suchary niesłodzone, kompot.
Kolacja: Makaron pszenny z gotowanym łososiem i koprem woda z limonką lub ryż z jabłkiem i cynamonem, gorzka herbata.
Zobacz również: