Co jest zdrowsze: czosnek czy cebula?

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij

Jedni, gdy tylko zauważą pierwsze objawy przeziębienia, wyciskają na kanapkę ząbek czosnku. Inni czym prędzej szykują cebulowy syrop. Kto ma rację? Jak zwykle: każdy po trochu.

article cover
123RF/PICSEL

Co jest zdrowsze: czosnek czy cebula?

Jedni, gdy tylko zauważą pierwsze objawy przeziębienia, wyciskają na kanapkę ząbek czosnku. Inni czym prędzej szykują cebulowy syrop. Kto ma rację? Jak zwykle: każdy po trochu.

Dawno temu, gdy marynarze wypływali w dalekie rejsy, zabierali ze sobą spory zapas cebuli. Nie chodziło wyłącznie o wzbogacenie smaku potraw. Ze względu na sporą zawartość witaminy C, warzywo to stanowiło rewelacyjne remedium na szkorbut. Dodatkowo, potrafiło poradzić sobie z infekcjami bakteryjnymi (nawet tymi, o których dziś wiemy, że są odporne na działanie antybiotyków).
Dawno temu, gdy marynarze wypływali w dalekie rejsy, zabierali ze sobą spory zapas cebuli. Nie chodziło wyłącznie o wzbogacenie smaku potraw. Ze względu na sporą zawartość witaminy C, warzywo to stanowiło rewelacyjne remedium na szkorbut. Dodatkowo, potrafiło poradzić sobie z infekcjami bakteryjnymi (nawet tymi, o których dziś wiemy, że są odporne na działanie antybiotyków). 123RF/PICSEL
Za co cenimy zaś czosnek? Ta aromatyczna roślina wydaje się być doskonałą bronią w walce z infekcjami wirusowymi układu oddechowego. Swoją skuteczność zawdzięcza związkowi chemicznemu o nazwie allicyna i dużej dawce olejków eterycznych.
Za co cenimy zaś czosnek? Ta aromatyczna roślina wydaje się być doskonałą bronią w walce z infekcjami wirusowymi układu oddechowego. Swoją skuteczność zawdzięcza związkowi chemicznemu o nazwie allicyna i dużej dawce olejków eterycznych. 123RF/PICSEL
Właściwości te są udowodnione naukowo: badania wykazały, że duże dawki czosnku zwiększają odporność o 60 proc., a w przypadku zarażenia, wyraźnie skracają czas infekcji. Warto dodać, że allicyna znajduje się również w cebuli, jednak jej zawartość jest mniejsza niż w czosnku. Najlepiej spożywać czosnek surowy. Jeśli jednak nie lubimy jego ostrego smaku, można sięgnąć po czosnek w tabletkach. Świetnie sprawdzi się również napój, przygotowany z ciepłego mleka, czosnku i miodu.
Właściwości te są udowodnione naukowo: badania wykazały, że duże dawki czosnku zwiększają odporność o 60 proc., a w przypadku zarażenia, wyraźnie skracają czas infekcji. Warto dodać, że allicyna znajduje się również w cebuli, jednak jej zawartość jest mniejsza niż w czosnku. Najlepiej spożywać czosnek surowy. Jeśli jednak nie lubimy jego ostrego smaku, można sięgnąć po czosnek w tabletkach. Świetnie sprawdzi się również napój, przygotowany z ciepłego mleka, czosnku i miodu. 123RF/PICSEL
Nie trzeba jednak być marynarzem, żeby docenić zdrowotne właściwości cebuli. Popularnym, ludowym specyfikiem na przeziębienie jest syrop z cebuli (posiekaną cebulę wystarczy zasypać kilkoma łyżkami cukru i odstawić na ok. dobę, aż puści sok). Sam zapach tego warzywa potrafi odetkać zatkany katarem nos.
Nie trzeba jednak być marynarzem, żeby docenić zdrowotne właściwości cebuli. Popularnym, ludowym specyfikiem na przeziębienie jest syrop z cebuli (posiekaną cebulę wystarczy zasypać kilkoma łyżkami cukru i odstawić na ok. dobę, aż puści sok). Sam zapach tego warzywa potrafi odetkać zatkany katarem nos. 123RF/PICSEL
Ponadto w cebuli znajdują się takie wzmacniające odporność minerały jak: fosfor, magnez, siarka i cynk.
Ponadto w cebuli znajdują się takie wzmacniające odporność minerały jak: fosfor, magnez, siarka i cynk. 123RF/PICSEL
zdjęcie
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na