Co należy jeść, żeby zwiększyć ilość białka?
Dobre źródło łatwo przyswajalnego białka stanowi chude mięso drobiowe, cielęcina, wieprzowina, wołowina, a także jajka. Dieta powinna również zawierać dużo roślin strączkowych: grochu, fasoli, cieciorki oraz soczewicy.
Należy sięgać po orzechy, np. pistacje czy migdały, które są też źródłem cennych kwasów omega-3. Trzeba jeść dużo nabiału - np. sera twarogowego, żółtego czy jogurtu typu greckiego, a także kaszy gryczanej.
Śniadanie
Omlet z twarogiem, pomidorami i pietruszką, kromka chleba na zakwasie, kawa zbożowa albo owsianka z jabłkiem i cynamonem, herbata.
Drugie śniadanie
Garść orzechów i pomarańcza, woda albo sałatka z ryżu brązowego z tuńczykiem, ogórkiem, herbata.
>>Na następnej stronie znajdziesz kolejne propozycje dań<<
Obiad
Zupa krem z buraków, grillowana pierś z kurczaka, fasolka szparagowa, sok jabłkowy albo rosół, kasza gryczana, jajko sadzone, marchewka, kompot truskawkowy.
Podwieczorek
Sałatka owocowa, jogurt, woda z limonką albo ciasto marchewkowe, zielona herbata.
Kolacja
Łosoś pieczony z sałatą, pomidorami i z sosem winegret, kasza bulgur, sok wyciskany z pomarańczy albo makaron razowy z krewetkami, czosnkiem, natką pietruszki, sokiem z cytryny, woda.
Zobacz także: