Co oznacza typ mąki?

Jeśli nie możesz  jeść glutenu… Sięgnij po mąkę  ryżową, kukurydzianą,   gryczaną lub z prosa.
Jeśli nie możesz jeść glutenu… Sięgnij po mąkę ryżową, kukurydzianą, gryczaną lub z prosa. 123RF/PICSEL

Z czym to się je?

Typ mąki

Rodzaj mąki
Błonnik
 (g/ 100 g)
Magnez
 (mg/ 100 g)
Żelazo  (mg/ 100 g)
Polecane zastosowanie
Pszenna typ 450
1,5
10
1,1
Tortowa. Bardzo jasna. Ciasta biszkoptowe i francuskie.
Pszenna typ 500
2,3
10
1,1
Krupczatka, poznańska  i wrocławska. Ciasta kruche.
Pszenna typ 550
2,2
19
1,3
Luksusowa. Ciasta drożdżowe, racuchy, pączki.
Pszenna typ 750
2,9
31
1,6
Chlebowa. Do wypieku chleba i ciasta na pizzę.
Pszenna typ  1850
10,8
 98
 3,5
Graham. Do wypieku bułek oraz chleba pełnoziarnistego.
Żytnia typ 580
5,6
21
1,1
Jasny chleb żytni,  makaron, bułki.
Żytnia typ 720
6,4
29
1,4
Pytlowa. Do zakwasu na żur i wypieku pieczywa.
Żytnia typ 1400
11
63
2,5
Sitkowa. Do wypieku chleba razowego.
Żytnia typ 2000
12,8
89
3,4
Razowa. Do zakwasu na żur i wypieku pieczywa.

Typ mąki

Rodzaj mąki
Błonnik
 (g/ 100 g)
Magnez
 (mg/ 100 g)
Żelazo  (mg/ 100 g)
Polecane zastosowanie
Pszenna typ 450
1,5
10
1,1
Tortowa. Bardzo jasna. Ciasta biszkoptowe i francuskie.
Pszenna typ 500
2,3
10
1,1
Krupczatka, poznańska  i wrocławska. Ciasta kruche.
Pszenna typ 550
2,2
19
1,3
Luksusowa. Ciasta drożdżowe, racuchy, pączki.
Pszenna typ 750
2,9
31
1,6
Chlebowa. Do wypieku chleba i ciasta na pizzę.
Pszenna typ  1850
10,8
 98
 3,5
Graham. Do wypieku bułek oraz chleba pełnoziarnistego.
Żytnia typ 580
5,6
21
1,1
Jasny chleb żytni,  makaron, bułki.
Żytnia typ 720
6,4
29
1,4
Pytlowa. Do zakwasu na żur i wypieku pieczywa.
Żytnia typ 1400
11
63
2,5
Sitkowa. Do wypieku chleba razowego.
Żytnia typ 2000
12,8
89
3,4
Razowa. Do zakwasu na żur i wypieku pieczywa.
Mąka wpłynie na jakość twoich wypieków
Mąka wpłynie na jakość twoich wypieków123RF/PICSEL
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?