Co oznacza typ mąki?

Jest jednym z podstawowych składników i to nie tylko świątecznych wypieków. Ale czy na pewno wiesz, do czego można jej użyć?

Jeśli nie możesz  jeść glutenu… Sięgnij po mąkę  ryżową, kukurydzianą,   gryczaną lub z prosa.
Jeśli nie możesz jeść glutenu… Sięgnij po mąkę ryżową, kukurydzianą, gryczaną lub z prosa. 123RF/PICSEL

W naszej kuchni najczęściej gości mąka pszenna. Dzięki niej ciasto dobrze rośnie i jest elastyczne. Im bielsza, tym delikatniejsze jest pieczywo z niej wypiekane. Jednak to nie idzie w parze  ze składnikami odżywczymi.  W zależności do czego chcemy  ją wykorzystać, warto wiedzieć,  na jaki typ się zdecydować.

Z czym to się je?

Typ mąki pszennej to informacja, w jaki sposób jest ona mielona i ile potem zostaje  w niej substancji mineralnych. Tak to czytaj - na przykład mąka o typie 450 zawiera  0,45 proc. składników odżywczych. A im bielsza, tym jest  bardziej oczyszczona i ma niższy numer.

Mąki jasne są bardziej zmielone i są lżejsze. W brązowych, czyli pochodzących z niskiego przemiału, więcej jest otrębów, a zatem cennych substancji mineralnych.

Im niższy typ mąki, tym jest ona lepsza do delikatniejszych wypieków.

Dlatego najniższe numery mąki pszennej są idealne do ciast biszkoptowych.  Za to typ 500 mąki pszennej  jest jednym z najbardziej uniwersalnych. Na co dzień można go stosować do naleśników, wyrobu makaronów, pierogów,  knedli czy kopytek. 

Mąka wpłynie na jakość twoich wypieków
Mąka wpłynie na jakość twoich wypieków123RF/PICSEL

Warto wiedzieć: ciasta  z dodatkiem mąki razowej  będą mniej wyrośnięte i nieco bardziej zbite.              

IK

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas