Co się kryje w kolorach warzyw i owoców?
Ich barwa jest powiązana ze składnikami odżywczymi, a co za tym idzie, z prozdrowotnym wpływem na organizm. Zobacz, za co odpowiadają dane kolory.
Czerwone
Swój kolor zawdzięczają likopenowi, który jest uznawany za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, zwalczających szkodliwe działanie wolnych rodników.
Najlepszym źródłem likopenu są pomidory, również w formie soku, szczególnie pasteryzowanego. Krótkotrwały proces podgrzewania zwiększa jego przyswajalność nawet trzykrotnie.
Zielone
To chlorofil odpowiada za tę barwę. Ma on m.in. silne działanie przeciwnowotworowe i potrafi wyeliminować część uszkodzeń DNA komórek.
Zielone warzywa i owoce wyróżnia dodatkowo duża zawartość kwasu foliowego oraz witamin: A, E, K lub C.
Żółto-pomarańczowe
Warzywa i owoce z tej grupy zawierają beta-karoten, który jest przetwarzany przez organizm w witaminę A. Ta pozytywnie wpływa na wzrok oraz zachowanie zdrowej skóry.
Wspiera również funkcjonowanie układu odpornościowego oraz przyczynia się do prawidłowego metabolizmu żelaza.
Białe
W cebuli czy czosnku znajdziemy flawonoidy, będące naturalnymi antybiotykami.
Związki z tej grupy działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo, a także rozkurczowo. Między innymi dlatego zaleca się ich spożywanie w okresie jesienno-zimowym.
Flawonoidy mogą także rozszerzać naczynia krwionośne, poprawiając ukrwienie przy jednoczesnym obniżeniu ciśnienia krwi.
Fioletowe
Aronia, bakłażan, czarna porzeczka to źródło antocyjanów, które wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
Poprawiają też elastyczność naczyń krwionośnych i zmniejszają odkładanie blaszek miażdżycowych.
Ponadto stymulują produkcję rodopsyny, substancji umożliwiającej tzw. widzenie zmierzchowe.
Zobacz także: