Co warto jeść wczesną wiosną?

article cover
123RF/PICSEL

Co warto jeść wczesną wiosną?

Rzeżuchę można kupić w sklepie, sporo satysfakcji (a dzieciom radości) przynosi jednak samodzielna jej uprawa. Do tego celu wystarczy paczka ziaren, lignina, trochę wody i miseczka. Ziarna wsypujemy do szklanki i zostawiamy na noc zalane wodą. Rano, kiedy woda zmieni konsystencję na galaretowatą, wylewamy ją wraz z ziarnami na rozłożoną w miseczce ligninę. Taką uprawę stawiamy w jasnym i ciepłym miejscu, najlepiej na parapecie. Rzeżuchę trzeba podlewać codziennie, dość obficie, pamiętając jednak, by nie przelać roślinki (taki błąd może doprowadzić do gnicia). Warto też uważać na strumień wody – zbyt intensywne podlewanie może położyć delikatne łodygi.
Rzeżuchę można kupić w sklepie, sporo satysfakcji (a dzieciom radości) przynosi jednak samodzielna jej uprawa. Do tego celu wystarczy paczka ziaren, lignina, trochę wody i miseczka. Ziarna wsypujemy do szklanki i zostawiamy na noc zalane wodą. Rano, kiedy woda zmieni konsystencję na galaretowatą, wylewamy ją wraz z ziarnami na rozłożoną w miseczce ligninę. Taką uprawę stawiamy w jasnym i ciepłym miejscu, najlepiej na parapecie. Rzeżuchę trzeba podlewać codziennie, dość obficie, pamiętając jednak, by nie przelać roślinki (taki błąd może doprowadzić do gnicia). Warto też uważać na strumień wody – zbyt intensywne podlewanie może położyć delikatne łodygi. 123RF/PICSEL
Kiełki Chociaż na początku wiosny ze straganów i półek w warzywniakach kuszą nowalijki, lepiej nieco powściągnąć apetyt. Hodowane w szklarniach warzywa nie tylko są intensywnie nawożone, ale również poddawane działaniu środków bakterio- i owadobójczych, co negatywnie wpływa na ich jakość. Poza tym nowalijki, choć smaczne, często posiadają mniej cennych składników niż ich sezonowe odpowiedniki.
Kiełki Chociaż na początku wiosny ze straganów i półek w warzywniakach kuszą nowalijki, lepiej nieco powściągnąć apetyt. Hodowane w szklarniach warzywa nie tylko są intensywnie nawożone, ale również poddawane działaniu środków bakterio- i owadobójczych, co negatywnie wpływa na ich jakość. Poza tym nowalijki, choć smaczne, często posiadają mniej cennych składników niż ich sezonowe odpowiedniki. 123RF/PICSEL
Jabłka Na wiosnę chcesz oczyścić organizm w toksyn? Sięgnij po jabłka! Te smaczne owoce nie tylko dostarczą do organizmu witaminy i minerały, ale również, dzięki zawartym w nim pektynom, pomogą pozbyć się zalegających w jelitach resztek niestrawionego pokarmu. Dodatkowo, jabłka wspomagają przemianę materii i hamują apetyt, a co za tym idzie, ułatwiają walkę z nagromadzonymi przez zimę kilogramami.
Jabłka Na wiosnę chcesz oczyścić organizm w toksyn? Sięgnij po jabłka! Te smaczne owoce nie tylko dostarczą do organizmu witaminy i minerały, ale również, dzięki zawartym w nim pektynom, pomogą pozbyć się zalegających w jelitach resztek niestrawionego pokarmu. Dodatkowo, jabłka wspomagają przemianę materii i hamują apetyt, a co za tym idzie, ułatwiają walkę z nagromadzonymi przez zimę kilogramami. 123RF/PICSEL
Regularne spożywanie jabłek ma zbawienne działanie nie tylko na ciało, ale i na umysł. Według niedawnych ustaleń naukowców z German Centre for Neurodegenerative Diseases (DZNE) chrupanie tych kwaskowych owoców może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na alzheimera i demencję. Jak tłumaczą eksperci, za dobroczynne działanie jabłek odpowiedzialne są dwa rodzaje składników: kwercetyna, znajdująca się w skórce owoców i kwas dihydroksybenzoesowy (DHBA), kryjący się w ich miąższu. Obydwa wspomagają powstawanie neuronów w mózgu. Co ciekawe - w przypadku spożywania samego soku, nie odnotowano podobnych efektów. Inne produkty, które pomogą oczyścić organizm to: kurkuma, kasza jaglana, imbir i szpinak.
Regularne spożywanie jabłek ma zbawienne działanie nie tylko na ciało, ale i na umysł. Według niedawnych ustaleń naukowców z German Centre for Neurodegenerative Diseases (DZNE) chrupanie tych kwaskowych owoców może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na alzheimera i demencję. Jak tłumaczą eksperci, za dobroczynne działanie jabłek odpowiedzialne są dwa rodzaje składników: kwercetyna, znajdująca się w skórce owoców i kwas dihydroksybenzoesowy (DHBA), kryjący się w ich miąższu. Obydwa wspomagają powstawanie neuronów w mózgu. Co ciekawe - w przypadku spożywania samego soku, nie odnotowano podobnych efektów. Inne produkty, które pomogą oczyścić organizm to: kurkuma, kasza jaglana, imbir i szpinak. 123RF/PICSEL
Dlatego zamiast wczesnej sałaty, ogórków, czy rzodkiewek, lepiej sięgnąć po solidną porcję kiełków. Te maleństwa nie tylko urozmaicą smak kanapek i sałatek, ale również dostarczą organizmowi wsparcie, w postaci błonnika, kwasów nukleinowych, składników mineralnych (m.in. magnez, potas, żelazo) i sporej porcji witaminy C, tak ważnej w okresie, gdy szczególnie łatwo o infekcję. Dodatkowo kiełki są lekkostrawne i dobrze przyswajane przez organizm.
Dlatego zamiast wczesnej sałaty, ogórków, czy rzodkiewek, lepiej sięgnąć po solidną porcję kiełków. Te maleństwa nie tylko urozmaicą smak kanapek i sałatek, ale również dostarczą organizmowi wsparcie, w postaci błonnika, kwasów nukleinowych, składników mineralnych (m.in. magnez, potas, żelazo) i sporej porcji witaminy C, tak ważnej w okresie, gdy szczególnie łatwo o infekcję. Dodatkowo kiełki są lekkostrawne i dobrze przyswajane przez organizm. 123RF/PICSEL
Jajka Choć dietetycy zalecają, by jeść je przez cały rok, wiosną warto zwrócić na nie szczególną uwagę. Pod cienką skorupką kryje się bowiem bogactwo witamin A, E, D oraz z grupy B. Znajdziemy tam również sporo białka, tak ważnego dla osób które wraz z nadejściem wiosny rozpoczęły intensywne treningi. Jajka, choć niskokaloryczne, dostarczają energię na długie godziny, będą więc sprzymierzeńcem tych, którzy trenują z myślą o zrzuceniu kilku kilogramów.
Jajka Choć dietetycy zalecają, by jeść je przez cały rok, wiosną warto zwrócić na nie szczególną uwagę. Pod cienką skorupką kryje się bowiem bogactwo witamin A, E, D oraz z grupy B. Znajdziemy tam również sporo białka, tak ważnego dla osób które wraz z nadejściem wiosny rozpoczęły intensywne treningi. Jajka, choć niskokaloryczne, dostarczają energię na długie godziny, będą więc sprzymierzeńcem tych, którzy trenują z myślą o zrzuceniu kilku kilogramów. 123RF/PICSEL
Rzeżucha W większości domów pojawia się jako wielkanocna ozdoba. Na jej dekoracyjnej roli nie warto jednak poprzestawać: małe, zielone listki kryją w sobie wiele cennych składników, spośród których wiosną szczególnie cenna jest witamina A i żelazo – to one pomagają wzmocnić osłabione w tym okresie włosy i paznokcie. Rzeżucha zawiera też magnez, ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. To właśnie ten składnik wspiera walkę z objawami takimi jak senność, zmęczenie i spadek koncentracji.
Rzeżucha W większości domów pojawia się jako wielkanocna ozdoba. Na jej dekoracyjnej roli nie warto jednak poprzestawać: małe, zielone listki kryją w sobie wiele cennych składników, spośród których wiosną szczególnie cenna jest witamina A i żelazo – to one pomagają wzmocnić osłabione w tym okresie włosy i paznokcie. Rzeżucha zawiera też magnez, ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. To właśnie ten składnik wspiera walkę z objawami takimi jak senność, zmęczenie i spadek koncentracji. 123RF/PICSEL
Warto dodać, że jajka zostały jakiś czas temu uznane za superfood – jedzenie, które ma szczególnie korzystny wpływ na organizm. W aktualnej piramidzie zdrowia umieszcza się je zaś na tym samym „piętrze”, co ryby i produkty zbożowe. Czy ten superfood można przedawkować? Tych, którzy wciąż pamiętają ostrzeżenia dietetyków, przed laty mówiących, że regularne spożywanie jajek może prowadzić do problemów z cholesterolem, należy uspokoić: według aktualnych wytycznych WHO bez wyrzutów sumienia, można spożywać jedno do dwóch jajek dziennie.
Warto dodać, że jajka zostały jakiś czas temu uznane za superfood – jedzenie, które ma szczególnie korzystny wpływ na organizm. W aktualnej piramidzie zdrowia umieszcza się je zaś na tym samym „piętrze”, co ryby i produkty zbożowe. Czy ten superfood można przedawkować? Tych, którzy wciąż pamiętają ostrzeżenia dietetyków, przed laty mówiących, że regularne spożywanie jajek może prowadzić do problemów z cholesterolem, należy uspokoić: według aktualnych wytycznych WHO bez wyrzutów sumienia, można spożywać jedno do dwóch jajek dziennie. 123RF/PICSEL
Jak wpleść szczypiorek w codzienne menu? Najlepiej, tworząc pyszne smarowidło z jego dodatkiem. Lubianym klasykiem jest pasta jajeczna. Do jej wykonania wystarczą trzy ugotowane na twardo jajka, posiekany pęczek szczypiorku, musztarda, majonez, pieprz i sól. Składniki należy zmieszać ze sobą, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Miłośnicy kuchennych eksperymentów do tej mieszanki dodają również pokrojoną w kostkę słodką paprykę lub kilka plasterków awokado. Dobrym pomysłem na korzystne dla zdrowia połączenie jajek i szczypiorku jest też posypanie zieleniną jajecznicy, czy przekrojonych na pół jajek na twardo. Brzmi banalnie, ale ma świetne, prozdrowotne właściwości.
Jak wpleść szczypiorek w codzienne menu? Najlepiej, tworząc pyszne smarowidło z jego dodatkiem. Lubianym klasykiem jest pasta jajeczna. Do jej wykonania wystarczą trzy ugotowane na twardo jajka, posiekany pęczek szczypiorku, musztarda, majonez, pieprz i sól. Składniki należy zmieszać ze sobą, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Miłośnicy kuchennych eksperymentów do tej mieszanki dodają również pokrojoną w kostkę słodką paprykę lub kilka plasterków awokado. Dobrym pomysłem na korzystne dla zdrowia połączenie jajek i szczypiorku jest też posypanie zieleniną jajecznicy, czy przekrojonych na pół jajek na twardo. Brzmi banalnie, ale ma świetne, prozdrowotne właściwości. 123RF/PICSEL
Szczypiorek Kolejny kandydat do domowej uprawy, którego właściwości doceniono już ponoć w starożytnym Rzymie. Nasi przodkowie zalecali go jako remedium na ból gardła i problemy z układem moczowym. My, myśląc o wiosennej diecie, zwracamy uwagę zwłaszcza na zawartą w szczypiorku witaminę C, A oraz allicynę – związek wykazujący przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne działanie.
Szczypiorek Kolejny kandydat do domowej uprawy, którego właściwości doceniono już ponoć w starożytnym Rzymie. Nasi przodkowie zalecali go jako remedium na ból gardła i problemy z układem moczowym. My, myśląc o wiosennej diecie, zwracamy uwagę zwłaszcza na zawartą w szczypiorku witaminę C, A oraz allicynę – związek wykazujący przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne działanie. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?