Co zamiast mleka?

Poznaj produkty dostarczające wapń, gdy nie możesz pić mleka.

Dobrze spożyć co najmniej dwa razy w tygodniu porcję sardynek alby uzupełnić niedobory wapnia
Dobrze spożyć co najmniej dwa razy w tygodniu porcję sardynek alby uzupełnić niedobory wapnia123RF/PICSEL

Sardynki 

Dobrze spożyć co najmniej dwa razy w tygodniu porcję (ok. 80 g) sardynek w puszce lub szprotek w oleju czy pomidorach. Ważne, aby jeść ryby ze szkieletem i ośćmi, które mają dużo wapnia. Z ryb możesz zrobić pastę do pieczywa. Sardynki lub szproty zmiksuj z cebulą, jajkiem ugotowanym na twardo, kawałkiem czerwonej papryki, przypraw majonezem, solą i pieprzem.

Zielone liściaste warzywa 

Codziennie rób sobie zieloną sałatkę, której bazą będzie sałata, jarmuż, brokuł lub szpinak. Weź garść zielonych liści, np. miksu sałat, dodaj pokrojonego pomidora albo ogórka, łyżkę jogurtu naturalnego. Przypraw solą i pieprzem. Posyp natką pietruszki.

Kefir z warzywami  jest doskonałym zamiennikiem mleka
Kefir z warzywami jest doskonałym zamiennikiem mleka123RF/PICSEL

Jogurt lub kefir 

Świetnie zastępują mleko, gdy nie możesz go pić, np. z powodu nietolerancji laktozy, bo jej nie zawierają. Lepiej wybierz jogurt, ponieważ ma prawie dwa razy więcej wapnia niż kefir. Dziennej porcji wapnia dostarczą 3,5 szklanki jogurtu. Ale gdy czerpiesz wapń także z innych źródeł, wystarczy dziennie spożyć dwie szklanki.

Zobacz także: 

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas