Reklama

Cukier to cukier

Myślisz, że organizm rujnuje tylko biały, więc sięgasz po brązowy z nadzieją, że ten jest lepszy dla zdrowia? Niestety, cukier to cukier. Jest szkodliwy w każdej postaci.

Trzcinowy ma dużą ilość fruktozy (50 procent), a ta nadwyręża wątrobę. Gdy do tego dodamy syrop glukozowo-fruktozowy, możemy się spodziewać, że jedyny organ w naszym organizmie, w którym zachodzi metabolizm, ulegnie stłuszczeniu.

Cukier jest ulotnym źródłem energii, nie ma żadnych wartości odżywczych w postaci minerałów czy witamin. Mało tego - jeśli jesz więcej cukru, przestają ci smakować pełnowartościowe pokarmy. Zaburzony zostaje prawidłowy rytm całego organizmu - im więcej jesz słodyczy, tym masz ochotę na... więcej słodyczy.

Reklama

Za choroby układu naczyniowo-sercowego w większości odpowiada insulinooporność, którą powoduje właśnie cukier. On też wywołuje stany zapalne w organizmie, które uprzykrzają nam życie powodując ból.

Dietetycy zwykli mawiać "nowotwory karmią się cukrem", bo u ludzi, którzy spożywają go w namiarze, rośnie ryzyko wystąpienia nowotworów. I kolejna rzecz - za podniesienie poziomu cholesterolu odpowiada nie tłuszcz, lecz cukier.

Jednym słowem nie da się obronić hasła "cukier krzepi".  Lepiej z niego zrezygnować, nim nasze zdrowie popadnie w ruinę.

Zobacz również:

Małgorzata Socha w piekielnie seksownym wydaniu

Tak wygląda ciało Anny Lewandowskiej

Nie żyje aktor, Ferdynand Matysik

Zobacz także:

 

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy