Cukier to cukier
Myślisz, że organizm rujnuje tylko biały, więc sięgasz po brązowy z nadzieją, że ten jest lepszy dla zdrowia? Niestety, cukier to cukier. Jest szkodliwy w każdej postaci.
Trzcinowy ma dużą ilość fruktozy (50 procent), a ta nadwyręża wątrobę. Gdy do tego dodamy syrop glukozowo-fruktozowy, możemy się spodziewać, że jedyny organ w naszym organizmie, w którym zachodzi metabolizm, ulegnie stłuszczeniu.
Cukier jest ulotnym źródłem energii, nie ma żadnych wartości odżywczych w postaci minerałów czy witamin. Mało tego - jeśli jesz więcej cukru, przestają ci smakować pełnowartościowe pokarmy. Zaburzony zostaje prawidłowy rytm całego organizmu - im więcej jesz słodyczy, tym masz ochotę na... więcej słodyczy.
Za choroby układu naczyniowo-sercowego w większości odpowiada insulinooporność, którą powoduje właśnie cukier. On też wywołuje stany zapalne w organizmie, które uprzykrzają nam życie powodując ból.
Dietetycy zwykli mawiać "nowotwory karmią się cukrem", bo u ludzi, którzy spożywają go w namiarze, rośnie ryzyko wystąpienia nowotworów. I kolejna rzecz - za podniesienie poziomu cholesterolu odpowiada nie tłuszcz, lecz cukier.
Jednym słowem nie da się obronić hasła "cukier krzepi". Lepiej z niego zrezygnować, nim nasze zdrowie popadnie w ruinę.
Zobacz również:
Zobacz także: