Cykoria: Blada, ale smaczna i zdrowa
Cykoria kojarzona jest z kawą, a właściwie jej substytutem. I rzeczywiście - z jej udziałem sporządza się mieszanki podobne do kawy dla tych, którzy nie mogą spożywać naparu kawy prawdziwej. Od kilku lat na naszych straganach pojawia się jednak inny rodzaj cykorii.
To cykoria liściowa. Małe, wąskie i blade główki nie są zbyt popularne, ale można je już kupić niemal cały rok. Produkcja tej zadziwiającej rośliny składa się z dwóch etapów. Pierwszy to hodowla korzenia w gruncie. Z niego sporządza się proszek "kawowy".
Główki liściowe powstają w wyniku pędzenia ich z korzenia od jesieni do wiosny w zamkniętych pomieszczeniach. Zamkniętych tak, że nie mają nawet dostępu światła, dlatego mogą uzyskać biały lub kremowy kolor listków.
Czasem spotyka się inną odmianę cykorii, która nie wymaga pędzenia, a listki mają naturalny, zielony kolor i nie tworzą główek. Listki te są znacznie ostrzejsze w smaku. Główki cykorii można przechowywać w lodówce do tygodnia, bez uszczerbku na smaku i wartościach smakowych.
Cykoria ta nie ma zbyt wielu wartości odżywczych - pewne ilości białka, witaminę C, sole mineralne. Za to korzystnie wpływa na układ trawienny (dzięki zawartości manganu), nie zawiera też wiele więcej kalorii, niż produkty dodane do potraw z jej udziałem.
Jak można skorzystać z jej dobrodziejstwa? Na surowo żółte, gorzkawe listki można dodawać do każdej sałatki, łączy się ze wszystkim warzywami. Ale lepiej użyć składników o wyraźnym i kwaskowym lub słodkim smaku, by zneutralizować ewentualną goryczkę - jabłka, pomarańcze, oliwki, ale też rodzynki i sery pleśniowe.
Sos do sałatek z cykorią też powinien mieć wyrazisty smak, dlatego użyjmy soku z cytryny, musztardy, przypraw ziołowych, ale nie tych o wzmagających gorzki posmak, jak bazylia suszona czy oregano. Zawsze sprawdzi się świeża natka z pietruszki. Z listków cykorii możemy gotować zupę z dodatkiem imbiru, ziemniaków oraz pomarańczy, przyprawionej melisą. Przekrojone na pół główki udusimy z dodatkiem masła, miodu i odrobiny soku z cytryny.
Ze względu na kształt i wielkość liści cykoria nadaje się znakomicie jako element dekoracji potraw a także, jako swoiste "naczynia" na faszerowane jajka, porcje sałatki, serów czy płaty wędlin. Tak podane przystawki prezentują się ciekawiej, niż tradycyjnie na zielonej sałacie.