Czarny bez na przeziębienie, lepsze trawienie
Działa bakierio- i wirusobójczo, napotnie.
Napar lub syrop z kwiatów czarnego bzu warto pić podczas infekcji, na wzmocnienie organizmu i na trawienie.
Co zawiera?
Czarny bez (kwiaty i owoce) jest bogaty w witaminy (A, C, z grupy B), flawonoidy, związki mineralne.
Na co pomaga?
Czarny bez zaleca się na przeziębienie: działa napotnie, wzmacnia odporność, oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Żadnej części rośliny (kwiatów, owoców) nie można spożywać na surowo, ponieważ są trujące (neutralizuje to suszenie i gotowanie).
Syrop wzmacniający przygotujesz z naparu z kwiatów czarnego bzu (3-4 łyżki na szklankę wrzącej wody), soku wyciśniętego z 1 cytryny i 1/2-3/4 szklanki cukru.
Zimny napar z kwiatów bzu połącz z sokiem z cytryny i cukrem, podgrzewaj powoli do rozpuszczenia cukru, ale nie gotuj. Stosuj po łyżce kilka razy dziennie. Napar przygotujesz z łyżki suszonych kwiatów i filiżanki wrzątku.