Czego jeszcze nie wiesz o nabiale
Dba o twoje mięśnie, serce oraz prawidłową wagę.
Wiele się teraz mówi o żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Jednak mało kto wie, że produkty mleczne też można do niej zaliczyć.
Regularne jedzenie nabiału zapobiega miażdżycy i chroni przewód pokarmowy. Poza tym reguluje ciśnienie krwi, wspomaga jej krzepliwość oraz reguluje metabolizm.
W białku mleka jest aż 26 proc. rozgałęzionych aminokwasów. Biorą one udział w syntezie białek mięśniowych. Dlatego jedzenie nabiału jest korzystne dla dzieci w okresie wzrostu oraz osób, które chcą budować masę mięśniową.
Spożywanie przetworów mlecznych może również korzystnie wpływać na regulację łaknienia i sytości. Badania wykazały, że wypicie szklanki mleka syci na dłużej, niż wypicie szklanki soku owocowego.
Mleko i jego przetwory (w przeciwieństwie do mięsa i pieczywa) mają przewagę pierwiastków zasadotwórczych, co jest korzystne dla równowagi kwasowo-zasadowej krwi.
Prócz wapnia mleko jest też bogatym źródłem fosforu, który odpowiada za spalanie cukrów, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu, a także odgrywa ważną rolę w regulowaniu pracy serca.