Czekolada, orzechy i wino: Trio doskonałe

Czekolada poprawia nastrój, ale to nie wszystko. Ta słodycz ma w sobie jony magnezu niezbędne do prawidłowej pracy mięśni. Orzechy korzystnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi. Natomiast wino zwalcza wolne rodniki. To jednak nie wszystkie zalety.

Kostka czekolady dziennie zmniejsza ryzyko udaru
Kostka czekolady dziennie zmniejsza ryzyko udaruPicsel123RF/PICSEL

Czekolada

Kostka ciemnej czekolady dziennie może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu o ok. 20 procent. Zawiera bowiem silne przeciwutleniacze, które obniżają ciśnienie krwi i chronią przed miażdżycą.

Orzechy włoskie 

Zawierają kwas alfa-linolenowy, który oczyszcza tętnice ze złogów cholesterolu. Jedz 5-6 orzechów dziennie, a zmniejszysz ryzyko wystąpienia udaru nawet o 40 proc. Kwas alfa-linolenowy znajduje się też w siemieniu lnianym, soi oraz oleju rzepakowym. 

Wino

Lampka czerwonego wina dziennie chroni przed miażdżycą tętnic. Jednak nadużywanie alkoholu ma działanie odwrotne i zwiększa ryzyko udaru mózgu.

Zobacz także:

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas