Czekolada, orzechy i wino: Trio doskonałe
Czekolada poprawia nastrój, ale to nie wszystko. Ta słodycz ma w sobie jony magnezu niezbędne do prawidłowej pracy mięśni. Orzechy korzystnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi. Natomiast wino zwalcza wolne rodniki. To jednak nie wszystkie zalety.

Czekolada
Kostka ciemnej czekolady dziennie może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu o ok. 20 procent. Zawiera bowiem silne przeciwutleniacze, które obniżają ciśnienie krwi i chronią przed miażdżycą.
Orzechy włoskie
Zawierają kwas alfa-linolenowy, który oczyszcza tętnice ze złogów cholesterolu. Jedz 5-6 orzechów dziennie, a zmniejszysz ryzyko wystąpienia udaru nawet o 40 proc. Kwas alfa-linolenowy znajduje się też w siemieniu lnianym, soi oraz oleju rzepakowym.
Wino
Lampka czerwonego wina dziennie chroni przed miażdżycą tętnic. Jednak nadużywanie alkoholu ma działanie odwrotne i zwiększa ryzyko udaru mózgu.
Zobacz także: