Czy chleb tuczy?
Powszechnie uważa się, że pieczywo tuczy. Nie każde!
To, czy chleb tuczy, zależy od tego, ile go zjadamy i jakiej jest jakości. Według statystyk, każdy z nas spożywa rocznie ponad 100 kg chleba.
Najchętniej jadamy pieczywo białe, choć coraz częściej sięgamy po ciemne w przekonaniu, że od niego nie utyjemy. I tu kryje się pierwsza pułapka. Bo ciemny chleb nie oznacza zdrowy i bez kalorii! Zdarza się, że piekarze dodają do zwykłego białego pieczywa barwniki (np. karmel), co sprawia, że staje się ono ciemne i tuczące. Posypują też wierzch odrobiną płatków owsianych czy ziaren słonecznika i wtedy już jesteśmy pewni, że jemy chleb najzdrowszy i niekaloryczny.
Kolejną pułapką jest pieczywo chrupkie - 100 g to aż 325 kcal (prawie tyle samo co 100 g chałki). Ale zawiera ono sporo błonnika, który ułatwia trawienie. Więc nie tuczy, o ile poprzestaniemy na 2-3 kromkach.
Tajemnice pieczywa:
Pumpernikiel to ciemnobrązowy chleb żytni pochodzący z Niemiec. W jednej kromce jest ok. 96 kcal.
Ciabatta, włoski chlebek, jest wypiekany z mąki pszennej lub mieszanej rozprowadzanej oliwą. Cały ma ok. 300 kcal.
Bagietka, francuska chrupiąca bułka, w 100 g ma 265 kcal.
Nasz chleb staropolski w 100 g ma 221 kcal, żytni pełnoziarnisty 239 kcal, a żytni razowy - 225 kcal.
JOG
Tele Tydzień 7/2011