Jedz bakalie!

To znakomite i pyszne źródło witamin, minerałów raz błonnika. Sięgaj po nie jak najczęściej.

Bakalie to najzdrowsza przekąska
 © Panthermedia
Bakalie to najzdrowsza przekąska
 © Panthermedia

Najcenniejsze dla naszego zdrowia są orzechy. Zawierają dużo wit. E, która chroni przed złym cholesterolem oraz tłuszcz przeciwdziałający zakrzepom. Dlatego orzechy powinny chrupać przede wszystkim osoby zagrożone miażdżycą i chorobami serca.

Suszone śliwki
Codzienne zjadanie trzech śliwek lub picie szklanki kompotu z suszu, zlikwiduje zaparcia. Śliwki mają też sporo beta-karotenu oraz wit. C i E, o właściwościach antynowotworowych. Ze względu na bogactwo żelaza, fosforu, wapnia, magnezu i wit. z grupy B są polecane osobom z niedokrwistością.

Figi
Zawierają bardzo dużo błonnika i cynku. Likwidują zaparcia i wspomagają pracę układu hormonalnego. Odtruwają i odkwaszają organizm. Pomagają w leczeniu wrzodów.

Morele
Mają bardzo dużo żelaza. Powinny po nie sięgnąć osoby na diecie odchudzającej i... wszystkie kobiety. Morele mają też sporo beta-karotenu (zapobiega nowotworom) i potasu (reguluje ciśnienie krwi).

Rodzynki
Są znakomite dla kobiet przechodzących menopauzę - nie dopuszczają do wypłukiwania wapnia z kości. Pomagają w koncentracji oraz poprawiają pracę serca.

Uwaga! Jeżeli jesteś alergikiem, uważaj na morele. Przed suszeniem owoce poddaje się działaniu dwutlenku siarki. Dzięki temu mają ładny kolor. Ale morele konserwowane w taki sposób mogą uczulać. Na szczęście alergen można zneutralizować - przed zjedzeniem wypłucz owoce pod bieżącą wodą.

- Orzechy są bardzo kaloryczne - 10 dag to średnio 600 kcal.

Jog

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas