Czy dodatki w jogurcie szkodzą?
Trudno znaleźć jogurt bez dodatku mleka w proszku albo białek mleka. Sprawdź czy naprawdę trzeba ich unikać?
Mleko w proszku (maksymalnie cztery proc. masy jogurtu) dodawane jest po to, by jogurt był gęsty i miał zwartą konsystencję. O mleku w proszku można znaleźć wiele złych opinii, m.in. takich, że zawierają szkodliwe dla zdrowia oksysterole.
Z drugiej strony takie mleko jest dodawane do produktów dla niemowląt a nawet dla noworodków, które nie mogą być karmione piersią. Takie produkty są bardzo dobrze przebadane.
Jogurtów z dodatkiem mleka w proszku powinny unikać osoby z nietolerancją laktozy.
Białka mleka
Białka mleka pełnią rolę stabiliztora. Dzięki nim jogurt się nie rozwarstwia - nie wydziela się serwatka (albo dzieje się tak w znacznie mniejszym stopniu niż bez tych białek). Jogurt z ich dodatkiem po prostu ma więcej białka.
Warto wiedzieć, że jeśli jogurt się rozwarstwia, to nie znaczy, że jest gorszej jakości. To naturalny proces, który nie uszczupla cennych wartości jogurtu.
Zobacz także: