Czy jeść kaszę gryczaną?

Dziś na naszych stołach króluje kasza gryczana prażona, a biała pojawia się sporadycznie. Może czas to zmienić?

Kasza gryczana jest niskokaloryczna, ale czy na pewno zdrowa?
Kasza gryczana jest niskokaloryczna, ale czy na pewno zdrowa?123RF/PICSEL

Po tym, jak znaleziono w niej wysokie stężenie glifosatu, czyli środka do ochrony roślin, który ponoć przyczynia się do powstania raka, aż strach ją kupić.

Ta toksyczna substancja trafiła do kaszy w wyniku jej prażenia. I choć wadliwa żywność została już wycofana ze sprzedaży, lepiej jeść kaszę gryczaną białą, czyli niepaloną.

Oto jej zalety:

Jest w niej dużo białka i błonnika, a magnezu ma więcej niż gorzka czekolada.

Znajdziesz w niej też sporo potasu, żelaza i wapnia oraz witamin z grupy B.

Zawiera lizynę - aminokwas, który wzmacnia odporność.

Jest bezglutenowa oraz niskokaloryczna.

Jej systematyczne spożycie (minimum raz lub dwa razy w tygodniu) między innymi reguluje gospodarkę hormonalną

Sposób przygotowania

Szklankę białej kaszy upraż na suchej patelni.

Potem zalej dwoma szklankami wody i zagotuj.

Zobacz także:

Bez czego Lara Gessler nie wyobraża sobie świąt?Styl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas