Czy jeść kaszę gryczaną?
Dziś na naszych stołach króluje kasza gryczana prażona, a biała pojawia się sporadycznie. Może czas to zmienić?
Po tym, jak znaleziono w niej wysokie stężenie glifosatu, czyli środka do ochrony roślin, który ponoć przyczynia się do powstania raka, aż strach ją kupić.
Ta toksyczna substancja trafiła do kaszy w wyniku jej prażenia. I choć wadliwa żywność została już wycofana ze sprzedaży, lepiej jeść kaszę gryczaną białą, czyli niepaloną.
Oto jej zalety:
Jest w niej dużo białka i błonnika, a magnezu ma więcej niż gorzka czekolada.
Znajdziesz w niej też sporo potasu, żelaza i wapnia oraz witamin z grupy B.
Zawiera lizynę - aminokwas, który wzmacnia odporność.
Jest bezglutenowa oraz niskokaloryczna.
Jej systematyczne spożycie (minimum raz lub dwa razy w tygodniu) między innymi reguluje gospodarkę hormonalną
Sposób przygotowania
Szklankę białej kaszy upraż na suchej patelni.
Potem zalej dwoma szklankami wody i zagotuj.
Zobacz także: