Czy marynowany imbir jest zdrowy?
Imbir w nowej odsłonie ma szereg właściwości. Jak przygotować miksturę?

Marynowanie imbiru nie pozbawia go właściwości prozdrowotnych. Dodawany do potraw usprawnia trawienie i sprawia, że po posiłku nie mamy wzdęć. Ma też właściwości zwalczające przeziębienie i zapobiega chorobie lokomocyjnej. Warto też pamiętać, że korzeń imbiru działa przeciwzapalnie i antynowotworowo.
Jak go przygotujesz?
200 g imbiru obierz i pokrój na plastry. Wrzuć na minutę do wrzątku (by zmiękł), a na wstępnie przełóż do słoika. Zalej szklanką octu jabłkowego zagotowanego z trzema płaskimi łyżkami cukru i połową łyżeczki soli. Gdy ostygnie, przechowuj w lodówce. Będzie gotowy po czterech dniach. Unikaj imbiru, jeśli przyjmujesz leki rozrzedzające krew.
Zobacz także: