Czy warto zastąpić cukier biały trzcinowym?
Wśród wielu osób panuje mit, że cukier trzcinowy (nie mylić z brązowym, który jest po prostu rafinowany i zabarwiony karmelem) jest znacznie zdrowszy niż cukier biały. Oto co na ten temat twierdzi Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Cukier jest w zasadzie czystą sacharozą. Powstaje w procesie rafinacji, czyli oczyszczania melasy. W zależności od stopnia tego procesu, otrzymywane są różne rodzaje cukru. Im jest mniej oczyszczony, tym ciemniejszą ma barwę.
Jednak wartość energetyczna cukru białego i brązowego jest praktycznie taka sama.
Trzcinowy nierafinowany (otrzymywany z trzciny cukrowej) uważany jest za zdrowszy, ponieważ zawiera niewielką ilość składników mineralnych. Jednak są to ilości śladowe, które nie mają wpływu na podwyższenie jego wartości odżywczej.
Najbardziej różni je cena. Jedno jest pewne - i jeden, i drugi najlepiej zdecydowanie ograniczyć.
Zobacz także: