Dieta cukrzycowa
Leczenie cukrzycy to regularne zażywania leków obniżających poziom cukru we krwi oraz dieta cukrzycowa, która powinna być odpowiednio dobrana i co istotne - niskokaloryczna.
Zasady diety cukrzycowej
Zasady te pokrywają się ze zasadami zdrowego odżywania. Najlepszym sposobem dobrania diety jest indywidualna konsultacja z dietetykiem, który ustali zasady odżywania, biorąc pod uwagę takie czynniki, jak: wiek, płeć, aktywność fizyczną, masę ciała, wzrost oraz inne choroby.
Najważniejszymi zasadami są:
- jedzenie małych posiłków w krótkich odstępach czasu,
- zwiększenie ilości ryb w diecie,
- wykluczenie z diety alkoholu i słodyczy,
- dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 6g,
- spożywanie dużej ilości warzyw i owoców, najlepiej surowych.
Dieta dla cukrzyka
Powinna pokrywać zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, mineralne i witaminy. Posiłki należy przyjmować w miarę regularnie od 4 do 5 razy dziennie, zaś w cukrzycy typu jeden jeszcze częściej. W jadłospisie cukrzyka mogą znaleźć się chudy drób, wołowina, cielęcina, chude wędliny i mleko, jego przetwory oraz jaja. Dobrze jest ubogacić dietę w kompleks witamin.
Czego unikać w diecie cukrzycowej?
Przede wszystkim tłuszczów nasyconych, pochodzenia zwierzęcego. Dobrym rozwiązaniem jest zastąpienie masła i smalcu olejami pochodzenia rybiego.