Dieta dla skóry suchej i atopowej
Dla zdrowej, gładkiej i lśniącej skóry podstawowe znaczenie mają te witaminy, które są zarazem silnymi antyoksydantami.
Dzięki nim ryzyko uszkodzenia komórek wierzchniej warstwy skóry jest obniżone. Z minerałów zadbaj zwłaszcza o żelazo i cynk. Jedz dużo ryb, a jeśli ich nie lubisz, łykaj tabletki z kwasami omega-3.
1. Witamina A
Jej prekursorem w organizmie jest beta karoten, zawarty w pomarańczowych, żółtych i czerwonych warzywach. Pałaszuj dużo dyni, marchewki i papryki.
2. Co kryje się w kiełkach?
Dostarczają mnóstwo ważnej dla skóry witaminy E, o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwzmarszczkowych. Kwas foliowy zapewnia cerze ładny koloryt.
3. Codziennie jogurt
Wybieraj naturalny, bez dodatku cukru. Zawarte w jogurcie pożyteczne bakterie usprawniają trawienie. Dzięki temu mniej toksyn przenika do krwi.
4. Kwasy omega-3
Mają dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne leżące płytko pod powierzchnią skóry i wpływające na jej ukrwienie. W kwasy te prócz ryb obfitują awokado i tofu.
5. Szpinak koniecznie
Jedzenie bogatych w beta karoten i kwas foliowy dań ze szpinakiem (lub świeżych listków) zapewni twojej skórze odporność na uszkodzenia i jędrność.
6. Owoce leśne, pestki
Dbaj o to, by zawsze mieć je pod ręką. W środku zimy kupuj mrożone maliny, jagody, czarne porzeczki, zachowujące 80 proc. witamin. Chrup pestki dyni.