Dieta dobra dla kości

Kilka podstawowych zasad.

Orzechy i ziarna zapewniają właściwą równowagę wapnia i magnezu. Dzięki temu nasze kości mogą przyswajać te pierwiastki
Orzechy i ziarna zapewniają właściwą równowagę wapnia i magnezu. Dzięki temu nasze kości mogą przyswajać te pierwiastki123RF/PICSEL

Istotne jest unikanie produktów, które utrudniają przyswajanie przez organizm wapnia. Na czarnej liście powinny znaleźć się kofeina i produkty bogate w sód. One nie tylko utrudniają wchłanianie wapnia, ale też powodują jego utratę. Warto zaś szukać jedzenia bogatego w magnez i witaminę D, które regulują gospodarkę wapniową.

1. Pij mleko, jedz sery

Najlepszym źródłem wapnia są mleko i jego przetwory: twarogi, sery żółte (mają go najwięcej), jogurty, kefiry. Dzienne zapotrzebowanie na wapń dorosłej osoby ok. 800 mg.

2. Jedz orzechy, ziarna i... sardynki

Orzechy i ziarna zapewniają właściwą równowagę wapnia i magnezu. Dzięki temu nasze kości mogą przyswajać te pierwiastki. By wyrównać niedobór wapnia, sięgaj po sardynki.

3. Chrup sałatę

Badania wykazały, że osoby, które codziennie jedzą porcję sałaty lub innych zielonych warzyw liściastych, zmniejszają o połowę ryzyko złamań stawu biodrowego.

4. Polub ciemnozielone warzywa

Ciemnozielone warzywa liściaste nie tylko dostarczają wapnia, lecz są również bogatym źródłem witaminy K, uczestniczącej w regulacji poziomu wapnia i w budowie kości.

Więcej porad:

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas