Dieta leczy reumatyzm
Reumatyzmu wyleczyć się nie da... Ale da się go złagodzić. Pomocna będzie dobra dieta. Zobacz co jeść, a czego unikać aby złagodzić reumatyczne bóle stawów.


Co jeść?
Aby ochronić stawy, wypijajmy codziennie szklankę świeżo wyciśniętego soku z marchewki z dodatkiem kilku kropli oliwy z oliwek lub oleju lnianego. Kolorowe warzywa, takie jak: marchew, brokuły, dynia mają właściwości przeciwzapalne.
Bardzo ważne są też kwasy omega 3. Najbogatsze ich źródło to morskie ryby np. makrela, łosoś, śledź, sardynki, tuńczyk. Sprzymierzeńcem w walce z bólami reumatycznymi są przyprawy: kurkuma i imbir.
Czego unikać?
Jeśli nie chcemy zaostrzać objawów reumatyzmu, wystrzegajmy się tłustego nabiału m.in. mleka, śmietany, serów żółtych, pleśniowych i topionych.
Unikajmy też oleju kukurydzianego i słonecznikowego. Oleje te blokują korzystne działanie tłuszczu rybiego i nasilają stany zapalne.
Unikajmy też nadmiaru soli. Przyprawiajmy dania estragonem, który nada potrawom lekko słony smak. Wybierajmy też produkty bez konserwantów – nasilają stany zapalne.
Rewia 28/2011