Dieta na anemię

Osłabienie, zmęczenie, kłopoty ze skórą, włosami i paznokciami? To mogą być objawy niedoboru żelaza.

Melasa. Ta brunatna, gęsta ciecz o słodkim smaku jest wyjątkowo bogatym źródłem żelaza (łyżeczka syropu dostarczy aż 3,5 mg żelaza)
Melasa. Ta brunatna, gęsta ciecz o słodkim smaku jest wyjątkowo bogatym źródłem żelaza (łyżeczka syropu dostarczy aż 3,5 mg żelaza)123RF/PICSEL

Anemia, czyli niedokrwistość to zbyt niska ilość hemoglobiny (barwnika krwi przenoszącego tlen) oraz erytrocytów we krwi. Przyczyną kłopotów najczęściej jest niedobór żelaza. Ten zaś występuje, gdy tracimy dużo krwi, np. po urazach, przy mięśniakach macicy, obfitych miesiączkach, krwawieniach z przewodu pokarmowego (przy wrzodach).

W takim przypadku trzeba jak najszybciej zmienić dietę. Nie musisz jeść ciągle wątróbki i szpinaku (ten ostatni zawiera niewiele żelaza). Jedz bogate w żelazo mięsa, a popijaj je nie herbatą (teina blokuje przyswajanie żelaza), tylko świeżo wyciskanym sokiem z cytrusów. Do każdego posiłku dodawaj warzywa: paprykę, sałatę, pomidory i buraki.

Wołowina, papryka, buraki

Polędwica wołowa to jedno z najważniejszych źródeł żelaza hemowego, które organizm przyswaja lepiej niż żelazo pochodzące z roślin. Czerwone mięso jedz 2-3 razy w tygodniu po 150 g. Z wołowiną podaj czerwoną paprykę (zawiera wit. C) i buraki (da nam żelazo niehemowe).

Natka pietruszki

Zawiera zarówno żelazo, jak i wit. C, która pomaga je przyswajać. Natką warto obficie posypywać wszystkie posiłki: zupy, sosy, pasty, sałatki i kanapki. Można z niej także przygotować orzeźwiający napój: zmiksuj pęczek natki, z cytryną bez pestek i 1 łyżką miodu, dodaj litr wody. Pij nawet 2-3 szklanki dziennie. Warto przy tym pamiętać, by natkę pietruszki jeść na surowo.

Amarantus, komosa ryżowa, kasza jaglana

Nazywa się je "mięsem" wegetarian. Są źródłem żelaza niehemowego. Można je dodawać do sałatek, zastąpią też klasyczne dania z ryżem lub makaronem. Po ugotowaniu (gotuje się jak ryż) warto je podać z pokrojoną w kostkę papryką i czarnymi oliwkami.

Melasa

Ta brunatna, gęsta ciecz o słodkim smaku jest wyjątkowo bogatym źródłem żelaza (łyżeczka syropu dostarczy aż 3,5 mg żelaza). Zawiera też sporo witamin z grupy B, które ułatwiają przyswajanie żelaza. Dzieciom wystarczy podać 1 łyżeczkę do herbaty dziennie, dorośli mogą spożywać łyżkę stołową.

Sok z pomarańczy

Zapomnij o popijaniu posiłków herbatą lub kawą, gdy cierpisz na niedokrwistość. Sok z pomarańczy dostarczy wit. C, konieczną do przyswajania żelaza.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas