Dieta na dobry wzrok

Włącz do jadłospisu produkty bogate w luteinę i witaminy, które chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej, zaćmą i innymi chorobami.

Pracując przy komputerze pamiętaj o przerwach. Staraj się patrzeć w punkty znajdujące się daleko przed siebie
Pracując przy komputerze pamiętaj o przerwach. Staraj się patrzeć w punkty znajdujące się daleko przed siebie123RF/PICSEL

Doceń moc luteiny i zeaksantyny

Czyli barwników, które występują naturalnie w siatkówce oka, ale z wiekiem ich ubywa. Niedobór luteiny i zeaksantyny prowadzi do suchości oka, zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy. Pilnuj więc, aby nie zabrakło ich w twojej diecie. Często jedz jagody, ciemne winogrona, jarmuż, szpinak, dynię, pomidory, awokado oraz żółtka jaj.

Nie unikaj jagód. Mają bardzo dobry wpływ na wzrok
Nie unikaj jagód. Mają bardzo dobry wpływ na wzrok123RF/PICSEL

Na śniadanie przynajmniej dwa razy w tygodniu zjedz miseczkę płatków owsianych z dodatkiem jagód, malin, jeżyn (mogą być mrożone lub ze słoika).

Na obiad - zupę z dyni, porcję mięsa lub ryby z brokułem, cukinią, szpinakiem albo marchewką. Warzywa polej roztopionym masłem lub oliwą, ponieważ luteina rozpuszcza się w tłuszczach.

Na kolację - kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z gotowanym jajkiem i połówką awokado. Do tego surówka z liści świeżego szpinaku albo sałaty i pomidora z łyżką posiekanej natki pietruszki. Polej ją oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny.

Na przekąski - kiść ciemnych winogron, chrupkie pieczywo z powidłami z jagód, surowa marchew.

 Statystyki wykazują, że 95 na 100 osób pracujących przy komputerze ma dolegliwości okulistyczne
Statystyki wykazują, że 95 na 100 osób pracujących przy komputerze ma dolegliwości okulistyczne123RF/PICSEL

Zmień zachowania

Zadbaj o odpowiednią ilość snu (minimum 7 godzin na dobę). Ciągłe niedosypianie pogarsza ostrość wzroku, prowadzi do niedokrwienia i niedotlenienia gałek ocznych. Codziennie idź na spacer. Świeże powietrze zapewni twoim oczom właściwe nawilżenie. 

Ważny jest również systematyczny ruch, który usprawnia krążenie krwi w gałkach ocznych. Raz w roku zbadaj wzrok. Systematyczne wizyty u okulisty pozwolą na wczesne wykrycie ewentualnych wad lub chorób i skuteczne leczenie. 

Zadbaj o odpowiednią ilość snu (minimum siedem godzin na dobę). Ciągłe niedosypianie pogarsza ostrość wzroku, prowadzi do niedokrwienia i niedotlenienia gałek ocznych. Codziennie idź na spacer. Świeże powietrze zapewni twoim oczom właściwe nawilżenie.

Ważny jest również systematyczny ruch, który usprawnia krążenie krwi w gałkach ocznych. Raz w roku zbadaj wzrok. Systematyczne wizyty u okulisty pozwolą na wczesne wykrycie ewentualnych wad lub chorób i skuteczne leczenie.

Przed spożyciem namocz szafran w wodzie lub mleku
Przed spożyciem namocz szafran w wodzie lub mleku123RF/PICSEL

Wypróbuj szafran 

Przyprawa ta chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej, które prowadzi do utraty wzroku. Związki zawarte w szafranie regenerują komórki plamki żółtej. Dzięki temu hamują rozwój choroby, a nawet mogą cofnąć powstałe już zmiany.

Niewielką ilość przyprawy (np. dwie nitki) dodaj np. do porcji ryżu, ryby, zupy, duszonych warzyw, a także do deserów - ciast, kremów oraz kawy. Przed użyciem namocz szafran w łyżeczce zimnej wody lub mleka, aby wydobyć jego smak i aromat. 

Nawilżaj od środka 


Suchość oczu nie tylko powoduje pieczenie i ból, ale także pogorszenie wzroku. Nawilżaj je specjalnymi kropla - mi oraz od środka - odpowiednią dietą. Jedz produkty bogate w witaminę A - ryby, masło, jajka.

Roślinną formę witaminy A, czyli beta-karoten, znajdziesz w czerwonych, zielonych, żółtych i pomarańczowych warzywach oraz owocach. Sałatki warzywne skrapiaj oliwą bogatą w witaminę E, która ułatwia przyswajanie beta-karotenu.

Warto wiedzieć

Kwasy tłuszczowe omega-3 chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami. Przynajmniej dwa razy w tygodniu zjedz porcję tłustej ryby, np. śledzia, makreli, łososia, halibuta. Cynk gromadzi się w siatkówce oka i zwalcza wolne rodniki, które mogą je uszkadzać.

Bierze też udział, podobnie jak witamina A, w syntezie rodopsyny, która zapobiega utracie wzroku. Najwięcej cynku jest w pestkach dyni, owocach morza, czosnku, ziarnach sezamu oraz morskich rybach.

Zobacz także: 

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas