Dieta na mocne kości
Produkty bogate w witaminę D nie wystarczą, choć to podstawa diety na mocne kości. Należy pamiętać również o uzupełnianiu niedoborów kolagenu. Co jeszcze sprawi, że uda się zapobiec osteoporozie?
Uzupełnij kolagen
Kości potrzebują go bardziej niż skóra, którą chroni przed zmarszczkami. Kolagen jest podstawowym budulcem ścięgien, stawów oraz samych kości. Najwięcej znajduje się go w domowych galaretkach przyrządzanych z wywarów mięsnych (kurzych łapek, nóżek wieprzowych i cielęcych), a także rybnych. Jedz również galaretki owocowe. Najlepiej domowe z wyciskanego soku z pomarańczy, jabłek, gruszek, wiśni oraz żelatyny. Kolagen z pożywienia jest znacznie lepiej przyswajalny niż z drogich suplementów.
Pamiętaj o witaminach
Zwłaszcza o witaminie C, która jest niezbędna do wytwarzania kolagenu w organizmie. Dzienne zapotrzebowanie na nią zaspokoi np. garść truskawek lub ćwierć brokułu. W trzech truskawkach jest tyle witaminy C, ile w jednej cytrynie. A w czterech różyczkach brokułu - tyle samo co w czterech cytrynach. Pamiętaj również o witaminie A, ponieważ poprawia wchłanianie witaminy C. Znajdziesz ją m.in. w maśle, wątróbce, jajkach, tranie, a jej roślinną formę, czyli beta-karoten - w marchewce, papryce, zielonolistnych warzywach oraz żółtych, pomarańczowych i czerwonych owocach
Dostarcz wapnia i magnezu
Bez wapnia trudno mówić o zdrowych kościach, ale nie każdy wie, że niezbędny jest im także magnez. Gdy jego poziom spada, rośnie we krwi stężenie wapnia, który organizm zabiera z kości i zębów. Stosuj dietę bogatą w magnez. Jedz suszone figi, które są bogate i w wapń, i w magnez. Wystarczy zjeść 5-6 fig i garść pestek dyni, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na magnez oraz dostarczyć połowy potrzebnego wapnia. Uwaga! Figi suszone nie są wskazane dla cukrzyków, bo mają dużo cukru.
Wypróbuj zioła
Wybierz najlepsze dla siebie i stosuj regularnie.
Pokrzywa wzmacnia kości dzięki dużej zawartości dobrze przyswajalnego wapnia i krzemu. Pij szklankę naparu 2 razy dziennie.
Szyszki chmielu są bogate w fitoestrogeny, który chronią przed osteoporozą. Pij szklankę ciepłego naparu dziennie. Uwaga! Osłabia działanie leków antydepresyjnych.
Szałwia lekarska również zawiera fitoestrogeny i opóźnia starzenie się organizmu, także układu kostnego. Pij 1/2 szklanki dziennie. Listki świeżej rośliny dodawaj do potraw mięsnych. Uwaga! Nie stosuj szałwii, jeśli przyjmujesz leki antydepresyjne lub inne działające na układ nerwowy.
Siemię lniane zawiera dużo wapnia, magnezu i manganu, które wzmacniają kości. Jedz łyżkę świeżo mielonych nasion lnu dziennie. Dodawaj je np. do jogurtu, posypuj nimi kanapki i sałatki.
Czy wiesz że...
Odwodnienie szkodzi stawom i kościom. Gdy za mało pijesz, chrząstka stawowa traci elastyczność i szybciej się zużywa. O piciu przynajmniej 1,5 litra wody dziennie należy przypominać szczególnie starszym osobom, które często przestają odczuwać pragnienie. Podskakiwanie na jednej, a potem na drugiej nodze przez dwie minuty dziennie znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy. Podczas podskoków możesz przytrzymywać się stołu lub oparcia krzesła. Przebywanie 15 minut dziennie na słońcu wystarczy do wytworzenia niezbędnej dla kości witaminy D. Korzystaj ze słońca między godziną 10.00 a 15.00 i nie stosuj w tym czasie kremów z filtrem.
Tego unikaj!
Zup i sosów w proszku. Znajdujące się w nich fosforany odkładają się w kościach i utrudniają przyswajanie wapnia.
Dosalania potraw. Nadmiar soli w diecie odwapnia kości. Zastąp ją ziołowymi przyprawami, np. koperkiem, bazylią, oregano, również dodają smaku, ale nie szkodzą.
Picia więcej niż 2 filiżanki kawy dziennie, ponieważ wypłukuje magnez i osłabia kości. Jeśli zdarzy ci się nadużyć kawy, sięgnij po wodę mineralną bogatą w magnez, zjedz kawałek gorzkiej czekolady albo garść pestek dyni.
Alkoholu, bo niekorzystnie wpływa na komórki tworzące kości. Zwiększa też wydalanie wapnia z moczem.
Palenia papierosów, ponieważ zmniejsza gęstość kości i przyczynia się do wcześniejszego wystąpienia osteoporozy.