Dieta natychmiast
Jeśli masz 20-30 lat i twoje BMI (obliczysz je, dzieląc masę ciała w kilogramach przez wzrost wyrażony w metrach i podniesiony do kwadratu) nieco przekracza górną granicę normy (maks. 25), czym prędzej zmień dietę i zwiększ aktywność fizyczną.
W przeciwnym razie musisz się liczyć ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 w przyszłości - ostrzegają lekarze z St. George’s Hospital Medical School w Londynie. Każda dodatkowa jednostka BMI powyżej normy u osoby w średnim wieku przekłada się na zwiększenie ryzyka wystąpienia cukrzycy nawet o 21 proc.!
Im szybciej uda ci się zmienić dietę i osiągnąć prawidłową masę ciała, tym masz większe szanse uniknięcia tej poważnej choroby. Warto wiedzieć, że do najczęstszych powikłań cukrzycy typu 2 należą: zawał serca, udar mózgu, niewydolność nerek oraz problemy ze wzrokiem. Jak zmienić dietę? Podstawą powinny być: warzywa, szczególnie zielonolistne, chude mięso, tłuste ryby morskie oraz produkty zawierające węglowodany złożone, takie jak grube kasze lub pieczywo pełnoziarniste.
Z menu najlepiej wykluczyć: cukier, słodycze, napoje słodzone, soki owocowe, dżemy, dosładzane płatki śniadaniowe, owoce, a zwłaszcza winogrona, dojrzałe banany, cytrusy, papaję. Podczas zakupów trzeba zwracać uwagę na indeks glikemiczny (IG) produktów (oznacza szybkość przyswajania energii) - powinien być jak najniższy. IG potraw obniża dodatek błonnika, np. w surówkach, otrębach.