Reklama

Dieta oczyszczająca

Multiwitaminowe oczyszczanie, czyli owocowy detoks, zrób właśnie teraz!

Czujesz się senna, ociężała, bywasz rozdrażniona? Każdego dnia jesteś bombardowana toksynami, które zanieczyszczają organizm.

Właśnie teraz warto wspomóc organizm detoksem owocowym. Najlepiej zastosować go latem, gdy pod ręką jest mnóstwo owoców, jak maliny, porzeczki, agrest, aronie, jagody, wiśnie. Te owoce to mistrzowie detoksu.

Oczyszczają organizm z toksyn, dostarczą mnóstwo potrzebnych witamin oraz składników mineralnych, w tym potas.

Wystarczy kilka dni (3-4 dni) na owocowej diecie, by poczuć się lekko, odzyskać wigor i energię.

Reklama

Zanim przystąpisz do kuracji, zacznij stopniowo zmniejszać porcje, zrezygnuj z alkoholu, kawy i cukru (owoce mają sporo fruktozy). Cukry proste (słodycze i cukier) zastąp złożonymi: jedz więcej kasz, płatków wielozbożowych, a białe pieczywo zastąp pełnoziarnistym.

Nie jedz mięsa ani wędlin, unikaj półtłustego  i tłustego nabiału. Pij 1,5-2 litrów wody, co pomoże usunąć z organizmu nadmiar wody,  a wraz z nią toksyny.

Jagody

Jagody to lek na wiele różnych dolegliwości, np. na biegunkę, na poprawę wzroku. Najlepsze są świeże. Można je zamrozić, bo są odporne na działanie niskiej temperatury i nie tracą właściwości. Zawierają sporo przeciwutleniaczy, także selen, cynk, miedź, mangan i witaminy: C, A, B, PP. Te zaś wspomagają odtruwanie organizmu, obniżają poziom "złego" cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom "dobrego" (HDL).

Jak jeść?

Jak najczęściej! Zawsze warto pamiętać, by przed spożyciem umyć je pod strumieniem ciepłej, bieżącej wody. Warto je jeść z jogurtem.

Maliny

Maliny stymulują pracę jelit. Drobne pesteczki, których nasz organizm nie trawi, działają niczym miotełka usuwająca z przewodu pokarmowego toksyny i resztki niestrawionych pokarmów. Dlatego słodkie owoce warto  w sezonie jeść codziennie, np. na drugie śniadanie. Są doskonałym odtruwającym posiłkiem.

Jak jeść?

Owoce zmiksuj z dodatkiem kefiru  lub jogurtu. Kefirem lub jogurtem można też po prostu polać owoce i od razu zjeść.

Morele

Morele wspomagają trawienie, mają lekko przeczyszczające działanie, są więc doskonałym środkiem na zaparcia. Przyczyniają się do uwolnienia naszego organizmu z nagromadzonych toksyn, są moczopędne i wspomagają pracę wątroby. Ta zaś jest jednym z najważniejszych organów biorących udział w odtruwaniu organizmu.

Jak jeść?

Na pewno usunąć pestkę i obrać  ze skórki.

Wiśnie

Wiśnie są doskonałym uzupełnieniem kuracji oczyszczającej. Działają moczopędnie, odkwaszają, wspomagają funkcjonowanie jelit zapobiegając uciążliwym zaparciom. Wiśnie zawierają substancje, które dbają o zdrowy, mocny sen. Właściwości wiśni ułatwiające zasypianie zostały potwierdzone naukowo.

Jak jeść?

Pij codziennie szklankę soku świeżo wyciśniętego z wiśni lub zrób sałatkę z tych owoców, a szybko usprawnisz trawienie, poprawisz samopoczucie i zapomnisz o kłopotach ze snem.

Agrest

Agrest jest źródłem pektyn, które, są doskonałym środkiem przeczyszczającym. Zielone owoce mają też działanie moczopędne, co pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Zawarte w tych owocach substancje pozwalają na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.

Jak jeść?

Można je jeść prosto z krzaka lub pić sok świeżo wyciskany z tych owoców. Warto je jeść zmiksowane razem ze skórką.

Jabłka

Jabłka są podstawowym składnikiem diet oczyszczających i odchudzających. Jedzone ze skórką są bogatym źródłem błonnika i pektyn, które wiążą toksyny w jelicie ułatwiając ich wydalanie. Osłabiają przyswajanie węglowodanów, a także wspomagają przemianę materii i przyspieszają trawienie. Zawarty w owocach kwas jabłkowy wspomaga usuwanie z organizmu toksycznych metali, np. aluminium.

Jak jeść?

Umyte można jeść  z komorą nasienną, pestkami i koniecznie ze skórką.

Porzeczki

Wszystkie rodzaje: czerwone, czarne i białe jedzone na surowo są prawdziwą bombą witaminową, która pomaga wzmacniać organizm. Zawierają mnóstwo witaminy C oraz antyoksydantów. Są idealne do przyrządzania oczyszczających koktajli.

Jak jeść?

Porzeczki można łączyć z innymi, słodszymi owocami: borówkami amerykańskimi, malinami. Z czarnych porzeczek można zrobić oczyszczający napar: 2 łyżki owoców czarnej porzeczki zalej szklanką wrzątku i zaparzaj pod przykryciem 15 min. Po przecedzeniu wypij napar. Porzeczkowa kuracja oczyszczania powinna trwać dwa tygodnie.

Dobre przepisy na koktajle

   

Malinowy

Składniki

  • 300 g malin
  • 400 g kefiru
  • 50 g płatków owsianych
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Płatki owsiane zalej wrzątkiem, odstaw na 30 min, maliny umyj. Zblenduj wszystko razem i od razu wypij. 

Z jeżyn, jagód i porzeczek

Składniki

  • garść jeżyn
  • garść jagód
  • garść porzeczek
  • 250 ml naturalnego jogurtu

Owoce umyj i zmiksuj. Dodaj jogurt, wymieszaj i wypij.

Wiśniowy

Składniki

  • 3 garście wiśni+ 4 do dekoracji
  • 1 mały ogórek gruntowy
  • łyżeczka miodu
  • kilka liści świeżej mięty

Wiśnie umyj, wydryluj, dodaj obrany i pokrojony w kostkę ogórek oraz kilka liści mięty. Zmiksuj wszystko blenderem. Dodaj miód, wymieszaj, schładzaj w lodówce. Przed podaniem udekoruj wcześniej odłożonymi wisienkami.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama