Dieta owsiana
Jest w nich bardzo mało kalorii, jeszcze mniej witamin, trochę mikroelementów. Nie są najsmaczniejsze, a mimo to jedzą je ludzie we wszystkich cywilizowanych krajach. Szczególnie ci, którym zależy na obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi i zdrowej, szczupłej sylwetce.
Owsiane otręby - w swej najczystszej, klasycznej postaci - są po prostu odpadkami powstającymi przy wytwarzaniu karmy dla zwierząt... Za to przetworzone na płatki stają się dietetycznym pożywieniem, zalecanym osobom chcącym utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.
Jeśli chcesz oczyścić swój organizm i pozbyć się kilku kilogramów zaleca się dietę jednodniową - raz w tygodniu. Efekty osiągniesz szybciej. Ekstremalną wersją diety owsiankowej jest utrata 1 kg w 1 dzień. To bardziej restrykcyjna zasada zastąpienia codziennych posiłków prostą i zdrową owsianką.
Forum: Co sądzicie o diecie proteinowej? ~ saintmichele
W 100 gramach płatków owsianych jest tylko 60 kalorii, trochę błonnika, żelaza, cynku i potasu. Prawie nie ma witamin. Uważa się, że zjadanie codziennie 2 łyżeczek otrąb (zalanych chudym mlekiem) może spowodować obniżenie poziomu cholesterolu o 10 procent. Owies pomaga też ustabilizować poziom cukru we krwi i - jak twierdzą niektórzy naukowcy - ma działanie przeciwnowotworowe.
Dietetycy zalecają jedzenie potraw z otrębami owsianymi dwa razy dziennie. Na śniadanie - owsiankę, na kolację - np. owsiane bułeczki. Ponieważ płatki mają działanie zasadotwórcze i sprzyjają gromadzeniu się szczawianów wapnia, powinno się je jeść w towarzystwie mleka. Najlepiej chudego.
Twórcą płatków owsianych jest Amerykanin Henry Perky z Kolorado. Ponoć cierpiał na uporczywą czkawkę i od podobnego jak on nieszczęśliwca dowiedział się przypadkiem, że dolegliwość tę łagodzi jedzenie gotowanego owsa zalanego mlekiem. Perły poszatkował owies, by był bardziej "zjadliwy" i tak w 1893 roku powstały otręby dla ludzi.
Forum: Jak najszybciej schudnąć? ~ kinga24
Potem dr Jon Kellogg wymyślił sposób ich preparowania na płatki, robiąc na tym wynalazku majątek i rozsławiając swoje nazwisko. Wielkim entuzjastą otrębów był dr Andersen ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Kentucky, który zjadał tygodniowo po 35 porcji płatków i badał poziom cholesterolu. Po 10 latach badań oznajmił: "Jestem pierwszym człowiekiem, który wiedział, że trzeba jeść otręby owsiane, by obniżyć poziom cholesterolu".
Więcej w serwisie: