Dieta przy chorobie wrzodowej
W leczeniu choroby wrzodowej ważne jest przestrzeganie podstawowych zasad diety. Oto te najważniejsze.
Co jeść?
Do codziennego jadłospisu włączmy potrawy, które zawierają śluz działający ochronnie na ścianki żołądka. Najwięcej tych związków zawierają płatki owsiane i siemię lniane.
Zmielone możemy dodawać do każdego posiłku. Korzystne jest też włączenie do diety ziemniaków w formie purée, przecieranych zup, gotowanych i rozdrobnionych warzyw oraz drobnych i dobrze rozgotowanych kasz.
Czego unikać?
Przede wszystkim potraw smażonych, alkoholu i papierosów. Drażniąco na żołądek działają też ostre przyprawy, np. musztarda, chrzan czy chili. Produkcję kwasów wzmaga też kawa. Nie wolno jej pić zwłaszcza na pusty żołądek.
Zakazane są też: surowe warzywa i owoce, tłuste jedzenie, wędliny, żółte sery, marynaty, grube kasze, warzywa kapustne i ostre (rzodkiewki, cebula, czosnek), mocna herbata, napoje gazowane, nadziewana czekolada i cukierki.