Diety: Cenny drób
Mięso drobiowe jest idealnym rozwiązaniem dla osób preferujących produkty o niskiej zawartości tłuszczu. Drób zawiera niewielką jego ilość w porównaniu do innych rodzajów mięs.
Dla przykładu 100 g piersi z kurczaka bez skórki dostarcza 100 kcal i tylko 1,5 g tłuszczu. W mięsie drobiowym znajdują się także wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na serce.
Dostarcza ono organizmowi cennego białka z kompletem niezbędnych aminokwasów. Ponadto drób jest źródłem ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych.
Wśród nich znajdują się przeciwutleniacze - witaminy A, E oraz C, a także odpowiadające za metabolizm komórkowy, poprawiające przemianę materii witaminy z grupy B. Szczególnie cenna jest B12, której nie dostarczymy z białkiem roślinnym, oraz PP, odpowiadająca m.in. za prawidłowy poziom glukozy we krwi.
Wiele osób uważa, że w nowoczesnym chowie kurcząt szybki wzrost i osiągnięta duża masa ciała ptaków jest możliwa dzięki dodawaniu do paszy lub podawaniu w formie zastrzyków hormonów wzrostu. Nie jest to prawdą. Nowoczesny chów kurcząt pozwala na uzyskanie w krótkim czasie ptaków o wysokiej masie ciała.
Dzieje się tak dzięki zastosowaniu optymalnych warunków środowiska w chowie oraz poprzez dobór ras kurczaków wyróżniających się intensywnym tempem wzrostu, a nie za sprawą hormonów podawanych ptakom! Przy produkcji na dużą skalę na nowoczesnych fermach stosowana jest naturalna dieta.
Składa się na nią kukurydza i produkty przetwórstwa kukurydzy, a także wysokobiałkowa i wysokojakościowa śruta sojowa oraz inne zboża, takie jak pszenica, jęczmień i owies. Są w niej również minerały, witaminy i inne składniki, które zaspokajają żywieniowe potrzeby konkretnych gatunków ptaków.
Wiele mitów narosło również w kwestii antybiotyków. Warto wiedzieć, że w naszym kraju obowiązuje zakaz ich stosowania. Wyjątkowo podaje się je w przypadku leczenia, które zawsze jest prowadzone pod ścisłą kontrolą lekarza weterynarii. Proces ten musi odbywać się przy zachowaniu okresu karencji dla konkretnej substancji, czyli terminu, podczas którego pozostałości leku całkowicie usuwane są z mięśni leczonych ptaków.
Antybiotykowe stymulatory wzrostu znajdują się na liście substancji niedozwolonych - ich użycie jest zakazane przez prawo. W przypadku zidentyfikowania niedozwolonej substancji w mięsie drobiowym dostępnym na rynku, całą oznaczoną partię usuwa się z dystrybucji.
Mięso pakowane
Zapakowany produkt, który trafia na sklepowe półki, jest wytworzony zgodnie z restrykcyjnymi regulacjami prawnymi i pod ścisłą kontrolą lekarza weterynarii. Pakowanie w atmosferze modyfikowanej (MAP) albo bez dostępu powietrza (vacuum) umożliwia wydłużenie czasu przydatności do spożycia bez konieczności stosowania konserwantów.
Decydując się na zakup mięsa, powinniśmy mieć pewność, że zostało ono wyprodukowane przy zachowaniu najwyższych standardów bezpieczeństwa i jakości. Sprawdzaj więc oznaczenia.
Najwyższej jakości mięso drobiowe pakowane gwarantują nam certyfikaty, np. Sprawdzony Drób QAFP (Quality Assurance for Food Products).