Dla kogo olej z czarnuszki?
Z miesiąca na miesiąc zyskuje coraz większa popularność. Kto tak naprawdę powinien po niego sięgać?
Najbardziej wyjątkowymi składnikami oleju z czarnuszki są tymochinon i nigellon. Działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwhistaminowo i zapobiegają starzeniu się komórek. Ważna jest też melatyna o właściwościach przeciwbólowych.
We wszystkich poniższych kuracjach zażywaj olej na zimno, najlepiej podczas posiłku. Dla lepszego smaku możesz połączyć go z cytryną i miodem, syropem klonowym, syropem z agawy lub sokiem z aloesu. Trzymaj w lodówce nie dłużej niż 3 miesiące.
Astma, alergie pokarmowe i atopowe zapalenie skóry, katar sienny. Zażywaj łyżeczkę do herbaty dziennie przez trzy-cztery tygodnie. Cukrzyca. Stosuj pół łyżeczki - dwa razy dziennie przez sześć tygodni.
Nadciśnienie. Zalecana dawka to łyżeczka dwa razy dziennie przez osiem tygodni.
Reumatoidalne zapalenie stawów. Pij po łyżeczce oleju dwa razy dziennie przez osiem-dziesięć tygodni.
Wrzody żołądka. Zalecana dawka to łyżka dziennie przez dwa-trzy miesiące.
Wysoki cholesterol. Pij po dwie łyżeczki dwa razy dziennie przez sześć-siedem tygodni.
Zobacz także: