Dlaczego warto je jeść?

Oto kilka najważniejszych powodów.

Polskie dobro narodowe, nigdzie tak  nie smakują jak u nas. Warto je doceniać i cieszyć się ich smakiem przez cały rok.
Polskie dobro narodowe, nigdzie tak nie smakują jak u nas. Warto je doceniać i cieszyć się ich smakiem przez cały rok. 123RF/PICSEL


Zawierają kwercetynę, która chroni przed chorobą Alzheimera i miedź wzmacniającą układ nerwowy.

Dzięki zawartości potasu wspomagają pracę serce i obniżają ciśnienie krwi.

Są dobrym źródłem błonnika, w tym pektyn, które zapobiegają wzdęciom i  zaparciom. Błonnik obniża także wysoki poziom cholesterolu. 

Mają też bor, który pomaga zatrzymać wapń dobry dla kości.

Zobacz również:

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas