Dlaczego warto jeść bataty?

article cover
123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść bataty?

Po bataty warto też sięgnąć ze względu na ich smak. Podobnie jak tradycyjne ziemniaki, bataty można serwować jako dodatek do potraw w formie frytek, puree, czy smażonych na patelni talarków. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do zup, czy (po wcześniejszej obróbce termicznej), składnik owocowych smoothie.
Po bataty warto też sięgnąć ze względu na ich smak. Podobnie jak tradycyjne ziemniaki, bataty można serwować jako dodatek do potraw w formie frytek, puree, czy smażonych na patelni talarków. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do zup, czy (po wcześniejszej obróbce termicznej), składnik owocowych smoothie.123RF/PICSEL
Batat powinien być stałym składnikiem diety cukrzyków – jego spożycie nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. Ze względu na niski indeks glikemiczny świetnie sprawdzi się również w menu tych, którzy dbają o szczupłą sylwetkę.
Batat powinien być stałym składnikiem diety cukrzyków – jego spożycie nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. Ze względu na niski indeks glikemiczny świetnie sprawdzi się również w menu tych, którzy dbają o szczupłą sylwetkę.123RF/PICSEL
Batat to prawdziwa zdrowotna bomba, a jego „skład” zdecydowanie przewyższa to, co do naszej diety wnosi ziemniak. Warzywo jest doskonałym źródłem beta-karotenu, magnezu, wapnia, oraz witamin A, C i B6. Zawiera też sporo skrobi i białka.
Batat to prawdziwa zdrowotna bomba, a jego „skład” zdecydowanie przewyższa to, co do naszej diety wnosi ziemniak. Warzywo jest doskonałym źródłem beta-karotenu, magnezu, wapnia, oraz witamin A, C i B6. Zawiera też sporo skrobi i białka. 123RF/PICSEL
Sporo o jego właściwościach może powiedzieć nam kolor batata. Czerwone warzywa zmniejszają ryzyko występowania chorób serca i nowotworów, żółte wspomagają wzrok, a fioletowe zawierają sporą dawkę przeciwutleniaczy.
Sporo o jego właściwościach może powiedzieć nam kolor batata. Czerwone warzywa zmniejszają ryzyko występowania chorób serca i nowotworów, żółte wspomagają wzrok, a fioletowe zawierają sporą dawkę przeciwutleniaczy. 123RF/PICSEL
Batat to roślina pochodząca z Ameryki Południowej i Środkowej. W tradycyjnej kuchni tamtejszych regionów świata stanowiła podstawę pożywienia (podobnie jak u nas ziemniaki). Najpopularniejsze odmiany batatów przybierają podłużne, bulwiaste kształty, a ich waga waha się od 2 do 4 kilogramów. Do Europy warzywa te dotarły za sprawą Krzysztofa Kolumba.
Batat to roślina pochodząca z Ameryki Południowej i Środkowej. W tradycyjnej kuchni tamtejszych regionów świata stanowiła podstawę pożywienia (podobnie jak u nas ziemniaki). Najpopularniejsze odmiany batatów przybierają podłużne, bulwiaste kształty, a ich waga waha się od 2 do 4 kilogramów. Do Europy warzywa te dotarły za sprawą Krzysztofa Kolumba. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?