Dlaczego warto jeść bataty?

Przez lata uważane za zagraniczną ciekawostkę, w ostatnim czasie bataty podbijają polskie stoły. I nic dziwnego, powodów by spożywać te słodkie ziemniaki nie brakuje. I nie chodzi tylko o ich wyjątkowy smak.

article cover
123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść bataty?

Po bataty warto też sięgnąć ze względu na ich smak. Podobnie jak tradycyjne ziemniaki, bataty można serwować jako dodatek do potraw w formie frytek, puree, czy smażonych na patelni talarków. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do zup, czy (po wcześniejszej obróbce termicznej), składnik owocowych smoothie.
Batat powinien być stałym składnikiem diety cukrzyków – jego spożycie nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. Ze względu na niski indeks glikemiczny świetnie sprawdzi się również w menu tych, którzy dbają o szczupłą sylwetkę.
Batat to prawdziwa zdrowotna bomba, a jego „skład” zdecydowanie przewyższa to, co do naszej diety wnosi ziemniak. Warzywo jest doskonałym źródłem beta-karotenu, magnezu, wapnia, oraz witamin A, C i B6. Zawiera też sporo skrobi i białka.
Sporo o jego właściwościach może powiedzieć nam kolor batata. Czerwone warzywa zmniejszają ryzyko występowania chorób serca i nowotworów, żółte wspomagają wzrok, a fioletowe zawierają sporą dawkę przeciwutleniaczy.
+1
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas