Dlaczego warto jeść karambolę?

Po rozcięciu przypomina gwiazdę, dlatego idealnie sprawdza się jako smaczna dekoracja świątecznych potraw. Ale karambola ma także wiele innych zalet!

Jadalne są i miąższ i skórka
Jadalne są i miąższ i skórka123RF/PICSEL

Ten słodki owoc o lekko kwaśnym posmaku jest bardzo niskokaloryczny. Zawiera zaledwie 31 kcal na 100 g. Owoc zawiera sporą dawkę witaminy C,  cennych antyoksydantów i błonnika pokarmowego.

To idealny owoc dla osób odchudzających się, które jednocześnie chcą zadbać o kondycję skóry i zapobiec powstawaniu zmarszczek.

Karambola sprzyja oczyszczaniu organizmu, dzięki swoim właściwościom moczopędnym. Obniża też poziom glukozy oraz ciśnienie krwi, przez co zapobiega chorobom układu krążenia.

Wkomponowana w świąteczne menu zaradzi wzdęciom, zaparciom i innym dolegliwościom żołądkowo-jelitowym.

Łosoś z pomarańczą i szafranem na lazanii (Ipla/Polsat)
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas