Dlaczego warto jeść marchew?

Warto na stałe wprowadzić marchew do swojego jadłospisu. Jej spożywanie może nieść ze sobą wiele korzyści. Jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa.

Marchew zawiera beta-karoten, który korzystnie wpływa na wzrok
Marchew zawiera beta-karoten, który korzystnie wpływa na wzrok123RF/PICSEL

Jeżeli jeszcze nie rozumiesz, dlaczego twoja mama i babcia w dzieciństwie namawiały cię do zjedzenia marchewki, za chwilę to się zmieni. Chociaż nie każdy musi lubić smak popularnego warzywa, bez wątpienia jest ono bardzo zdrowe. Można jeść go solo lub jako dodatek do innych dań. Starta będzie idealna do obiadu.

Marchew zawiera mnóstwo cennego beta-karotenu. Zaleca się jeść ją osobom, które mają problemy ze skórą, mają anemię lub problemy ze wzrokiem.

Marchew zawiera również błonnik. Pomaga zapobiegać wrzodom żołądka, zaparciom i problemom z trawieniem.

Marchew może stanowić smaczny i zdrowy dodatek do obiadu
Marchew może stanowić smaczny i zdrowy dodatek do obiadu 123RF/PICSEL

Regularne spożywanie warzywa może obniżać poziom szkodliwego cholesterolu i wzmacnia organizm, dzięki temu, że zawiera mnóstwo cennych mikro i makroelementów. 

Zobacz także:

Krokiety z kurkami i kapustą (Ipla/Polsat)
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas