Reklama

Reklama

Dlaczego warto jeść warzywa kapustne

Jedne z najzdrowszych jesiennych warzyw. Wykazują działanie przeciwnowotworowe.

Według dietetyków 3/4 codziennej diety powinny stanowić warzywa, w tym warzywa kapustne, także brokuły i kalafior. Są one bogate w błonnik, witaminy (C, E, K, z grupy B, beta-karoten) i składniki mineralne (wapń, magnez, potas, żelazo). Zawierają sporo błonnika i mają niski indeks glikemiczny - warto je polecić zmagającym się z cukrzycą, insulinoopornością oraz tym wszystkim, którzy pragną zrzucić dodatkowe kilogramy. 

Ale kapusta i jej kuzynki mają właściwości wzdymające. Dlatego ostrożnie trzeba je jeść, gdy cierpisz na wzdęcia, silne zaparcia, nadwrażliwe jelito, masz chorą wątrobę. Warzywa kapustne zalicza się do grupy warzyw wolotwórczych - zaburzają przyswajanie jodu z posiłków. Spożywanie ich w dużych ilościach może dawać objawy niedoczynności tarczycy.

Reklama

Kalafior

Zaleca się tym wszystkim, którzy chcą wzmocnić odporność - zawiera on sporo wit. C, która wspiera układ odpornościowy. Pomoże cierpiącym na wrzody, ponieważ substancje zawarte w kalafiorze, mają silne właściwości przeciwbakteryjne i niszczą Helicobacter pylori. 

Jak przyrządzać? Warzywo gotuj krótko (3-4 min), na chrupko - wysoka temperatura niszczy wit. C. 

Brukselka

Ma sporo kwasu foliowego potrzebnego do prawidłowego rozwoju płodu. Dlatego zaleca się małe główki kapusty przyszłym mamom, a i przyszli ojcowie powinni często ją jeść - kwas foliowy poprawi płodność mężczyzn. 

Jak przyrządzać? Brukselkę należy krótko gotować bez przykrycia z dodatkiem mleka, które pozwala pozbyć się goryczki. 

Brokuły

Słyną z właściwości antynowotworowych. Tak działa zawarty w brokułach sulforafan - silny przeciwutleniacz. Jest jednak warunek, by organizm z niego skorzystał - brokuły muszą być odpowiednio przygotowane. 

Jak przyrządzać? Gotuj je tylko 3-4 min w dużej ilości wody lub na parze. Podawaj z sosem z musztardy lub wasabi, z kiełkami brokuła lub rzodkiewki bądź rukolą (zawierają one enzym - mirozynazę, która uaktywnia przeciwnowotworowe substancje brokuła). 

>>> Czytaj dalej na kolejnej stronie <<<


Kapusta pekińska

Powinna znaleźć się w menu osób dbających o linię. Jest ważnym składnikiem diet odchudzających i oczyszczających. 

Jak przyrządzać? Jedz ją na surowo. Miękkie listki pozbawione twardych części są dobrze tolerowane nawet na diecie lekkostrawnej. 

Biała kapusta

Zwiększa odporność, dostarczy witamin (A, C, E i K, B), korzystnie wpływa też na kondycję skóry, włosów i paznokci. Najbardziej wartościową częścią kapusty jest głąb. 

Jak przyrządzać? Oprócz surówek pij sok świeżo wyciskany z kapusty - świetnie oczyszcza organizm i jest nieoceniony przy zatwardzeniach. 

Czerwona kapusta

Poleca się ją mieszkańcom dużych miast wdychających smog. Dostarczy sporo wit. E i antocyjanów, które wymiatają z organizmu szkodliwe wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie organizmu i zmiany nowotworowe. Pomogą też przyswoić wit. C. Działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, wzmocnią też naczynia krwionośne. 

Jak przyrządzać? Można ją jeść na surowo, po szatkowaniu najlepiej skropić sokiem z cytryny i od razu zjeść.

Zobacz także:


Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy