Dlaczego warto zażywać krzem?
Gdy go brakuje, nasz organizm nie przyswaja aż siedemdziesięciu czterech innych pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. W dodatku szybciej się starzeje.
Zazwyczaj wiemy o nim tylko tyle, że wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. Najwięcej jest go w skrzypie polnym, ale to zdecydowanie zbyt mało, jak na tak istotny pierwiastek. Zimą, gdy brak słońca powoduje osłabienie, warto go suplementować.
Bez niego nie ma życia
Wpływa na cały organizm.
Dzięki niemu mogą prawidłowo funkcjonować nasze kości, stawy, mięśnie, ścięgna i skóra.
Krzem wspomaga także działanie układu nerwowego i immunologicznego.
Wchodzi w skład kolagenu
Sprawia, że skóra jest sprężysta i gładka, a rany szybko się goją.
Dzięki niemu również nie mamy kłopotów z kruchością naczynek krwionośnych.
Wzmacnia układ kostny
Gdy mamy go pod dostatkiem w organizmie, nie dokuczają nam bóle kręgosłupa i stawów.
Nie pojawia się również osteoporoza.
Dodaje urody
Zmniejsza występowanie zmarszczek, zapewnia włosom połysk oraz wzmacnia paznokcie.
Kiedy go uzupełniać?
Gdy przybywa nam lat, w naszym organizmie jest coraz mniej krzemu.
Dlatego należy go uzupełniać, właściwie już od 40. roku życia – po to, aby zatrzymać rozwój chorób typu: wieńcówka, nadciśnienie, cukrzyca, miażdżyca, alzheimer czy rak.
Dawka, która nas chroni
Każdego dnia potrzebujemy 20-30 mg krzemu. Ludzie po 50. roku życia oraz kobiety w ciąży potrzebują go więcej, na poziomie 30-50 mg.
Znajdziesz go w takich produktach, jak: kasza jaglana, sałata, ogórki, cebula, płatki owsiane, banany, winogrona, jabłka i gruszki ze skórką.
Warto też zastosować kurację wzmacniającą. Polega ona na zażywaniu każdego dnia tabletki z krzemem przez trzy lub cztery miesiące. Można ją powtórzyć dwa razy w roku.
Zobacz także: