Dobre i złe strony pleśni

Dietetyk Milena Nosek oraz biolog Łukasz Bożycki rozmawiali na temat pleśni.

Uważaj na pleśń w orzechach. Może być powodem nowotworów
Uważaj na pleśń w orzechach. Może być powodem nowotworów 123RF/PICSEL

Czym różni się pleśń na serach długo dojrzewających od tej na zepsutym jedzeniu? Jak groźna może być pleśń?

- Nie zabija nas sama pleśń, tylko toksyny, które są produkowane przez grzyby - tłumaczy Bożycki..

- Są też różne powody, dla których produkowane są owe toksyny. Mogą być skutkiem ubocznym metabolizmu grzybu, albo może być celowym działaniem wymierzonym wszystkim wrogom dookoła - dodaje.

Wyróżniamy trzy najważniejsze toksyny. Jedną z nich jest afloatoksyna i ją znajdujemy w różnych orzechach - migdałach, włoskich i orzeszkach ziemnych.

X-news
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas