Drażliwe jelito da się ułagodzić!

​Chociaż zespół jelita drażliwego objawia się bardzo dokuczliwie, trudno znaleźć jego przyczynę. Łatwiej nad nim zapanować!

Unikaj białego pieczywa, ciast, czipsów, kawy, napojów gazowanych i nabiału
Unikaj białego pieczywa, ciast, czipsów, kawy, napojów gazowanych i nabiału 123RF/PICSEL

Cierpisz na biegunki, zaparcia, wzdęcia, bóle brzucha, krępujące gazy? To może być zespół jelita drażliwego - tajemnicza choroba, za którą może odpowiadać twój styl życia.

Przyczyny mogą być różne: Prowadzisz stresujące życie. Jesz to, co dla ciebie złe. Jesz niewłaściwie: szybko pochłaniasz posiłki, połykając przy tym duże ilości powietrza. Podjadasz - w pracy, na ulicy, na zakupach, przed telewizorem... Często żujesz gumę.

Zacznij od zmiany jadłospisu

Dla ciebie jest dieta wolna od FODMAP (z ang.: fermentujące oligo-, di-, monosacharydy i poliole). Brzmi zagadkowo, a chodzi o ograniczenie lub wykluczenie białego cukru, owoców, słodzików: ksylitolu i sorbitolu. Możesz dzięki temu złagodzić objawy nawet o 25 proc. (szczególnie gdy chodzi o biegunki). 

Ogranicz tłuszcze i nierozpuszczalny błonnik (czyli produkty pełnoziarniste, otręby i kasze). Unikaj kofeiny, napojów gazowanych, słodzonych soków i potraw wzdymających - roślin strączkowych, kapustnych i cebuli. Jeśli to nie poskutkuje, zrób testy alergiczne: zbadaj przeciwciała IgG na różne składniki pokarmowe, by dobrać właściwą dietę!

Co pomoże, kiedy masz biegunki...

Unikaj obfitych posiłków, potraw smażonych i tłustych, czekolady, błonnika: otrąb pszennych, pełnych ziaren, orzechów, rodzynek, brokułów, cebuli, kapusty. Zrezygnuj z mleka i jego niesfermentowanych przetworów, jeśli masz nadwrażliwość na laktozę. A jeśli na gluten, odstaw makarony i pieczywo (poza ryżowym i kukurydzianym). Dozwolony jest błonnik rozpuszczalny (to m.in. jęczmień, owies, awokado, marchewka, ziemniaki, jabłka bez skórki. Nie łącz w jednym posiłku potraw zimnych z gorącymi. Pij wodę i napoje (niegazowane, bez cukru), ale nie do posiłku! Wspomóż florę jelitową probiotykami (kefirem, jogurtem). Niektórym służy sok z aloesu, imbir lub krople miętowe.

...a co, kiedy masz zaparcia?

Unikaj białego pieczywa, ciast, czipsów, kawy, napojów gazowanych i nabiału (zwłaszcza serów!). Ogranicz produkty wysokobiałkowe jak soja, soczewica, orzechy i mięso (zwłaszcza czerwone). Włącz do diety morele, brzoskwinie, gruszki, suszone śliwki. Pij dużo wody, herbaty ziołowe i rozcieńczone soki, zwłaszcza śliwkowy. Wspomagająco działa też "kisiel" z siemienia lnianego.

Dlaczego potrzebujesz lekarza

Ponad 60 proc. chorych na zespół jelita drażliwego (ZJD) cierpi, ale nie zgłasza się po pomoc. Tymczasem rozpoznanie i leczenie pozwala opanować objawy i w miarę normalnie żyć. ZJD można rozpoznać tylko przez wykluczenie poważnych chorób (jak wrzodziejące zapalenie jelit, nowotwory, nietolerancje pokarmowe, ukryte krwawienie z  przewodu pokarmowego), dających podobne objawy. 
ZJD stwierdza się dopiero wtedy, gdy dolegliwości występują co najmniej przez 12 tygodni w roku. Objawy ZJD mogą się nasilać po lekach, m.in. niektórych antybiotykach i  antydepresantach oraz syropach na kaszel słodzonych np. sorbitolem. Objawy nasilają się około miesiączki.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas