Drażliwe jelito da się ułagodzić!
Chociaż zespół jelita drażliwego objawia się bardzo dokuczliwie, trudno znaleźć jego przyczynę. Łatwiej nad nim zapanować!

Cierpisz na biegunki, zaparcia, wzdęcia, bóle brzucha, krępujące gazy? To może być zespół jelita drażliwego - tajemnicza choroba, za którą może odpowiadać twój styl życia.
Przyczyny mogą być różne: Prowadzisz stresujące życie. Jesz to, co dla ciebie złe. Jesz niewłaściwie: szybko pochłaniasz posiłki, połykając przy tym duże ilości powietrza. Podjadasz - w pracy, na ulicy, na zakupach, przed telewizorem... Często żujesz gumę.
Zacznij od zmiany jadłospisu
Dla ciebie jest dieta wolna od FODMAP (z ang.: fermentujące oligo-, di-, monosacharydy i poliole). Brzmi zagadkowo, a chodzi o ograniczenie lub wykluczenie białego cukru, owoców, słodzików: ksylitolu i sorbitolu. Możesz dzięki temu złagodzić objawy nawet o 25 proc. (szczególnie gdy chodzi o biegunki).
Ogranicz tłuszcze i nierozpuszczalny błonnik (czyli produkty pełnoziarniste, otręby i kasze). Unikaj kofeiny, napojów gazowanych, słodzonych soków i potraw wzdymających - roślin strączkowych, kapustnych i cebuli. Jeśli to nie poskutkuje, zrób testy alergiczne: zbadaj przeciwciała IgG na różne składniki pokarmowe, by dobrać właściwą dietę!
Co pomoże, kiedy masz biegunki...
Unikaj obfitych posiłków, potraw smażonych i tłustych, czekolady, błonnika: otrąb pszennych, pełnych ziaren, orzechów, rodzynek, brokułów, cebuli, kapusty. Zrezygnuj z mleka i jego niesfermentowanych przetworów, jeśli masz nadwrażliwość na laktozę. A jeśli na gluten, odstaw makarony i pieczywo (poza ryżowym i kukurydzianym). Dozwolony jest błonnik rozpuszczalny (to m.in. jęczmień, owies, awokado, marchewka, ziemniaki, jabłka bez skórki. Nie łącz w jednym posiłku potraw zimnych z gorącymi. Pij wodę i napoje (niegazowane, bez cukru), ale nie do posiłku! Wspomóż florę jelitową probiotykami (kefirem, jogurtem). Niektórym służy sok z aloesu, imbir lub krople miętowe.
...a co, kiedy masz zaparcia?
Unikaj białego pieczywa, ciast, czipsów, kawy, napojów gazowanych i nabiału (zwłaszcza serów!). Ogranicz produkty wysokobiałkowe jak soja, soczewica, orzechy i mięso (zwłaszcza czerwone). Włącz do diety morele, brzoskwinie, gruszki, suszone śliwki. Pij dużo wody, herbaty ziołowe i rozcieńczone soki, zwłaszcza śliwkowy. Wspomagająco działa też "kisiel" z siemienia lnianego.
Dlaczego potrzebujesz lekarza
Ponad 60 proc. chorych na zespół jelita drażliwego (ZJD) cierpi, ale nie zgłasza się po pomoc. Tymczasem rozpoznanie i leczenie pozwala opanować objawy i w miarę normalnie żyć. ZJD można rozpoznać tylko przez wykluczenie poważnych chorób (jak wrzodziejące zapalenie jelit, nowotwory, nietolerancje pokarmowe, ukryte krwawienie z przewodu pokarmowego), dających podobne objawy.
ZJD stwierdza się dopiero wtedy, gdy dolegliwości występują co najmniej przez 12 tygodni w roku. Objawy ZJD mogą się nasilać po lekach, m.in. niektórych antybiotykach i antydepresantach oraz syropach na kaszel słodzonych np. sorbitolem. Objawy nasilają się około miesiączki.
Zobacz także: