Durian, czyli owoc z piekła rodem. Aż strach się zbliżyć!

Zapach tego owocu odstrasza większość osób, które się do niego zbliżą, ale mieszkańcy Azji zajadają się nim na potęgę. Czym jest durian i czemu zawdzięcza swoją charakterystyczną woń?

article cover
NurPhoto / ContributorGetty Images

Durian, czyli owoc z piekła rodem. Aż strach się zbliżyć!

Mimo że skórka tego oryginalnego owocu jest kolczasta i ma żółtawo-brązowy kolor, w środku znajdują się nasiona, przypominające trochę kasztany lub orzechy. Z kolei miąższ durianu ma konsystencję zbliżoną do budyniu. 

Sam owoc bez obaw mogą jeść osoby, które są na diecie, bo w jego 100 gramach znajdziemy mniej niż 150 kcal. 

Trzeba z nim jednak bardzo uważać, bo kolce, które znajdują się na skórce, mogą pokaleczyć nam ręce. Nie bez powodu zbiera się go w specjalnych rękawicach.
Najciekawsze w durianie jest jednak to, że choć powszechnie uważa się go za najbardziej śmierdzący owoc świata, jego smak sprawia, że wielu śmiałków decyduje się ponownie po niego sięgnąć. 

Nie można go jednak jednoznacznie określić, bo każdy, kto go spróbuje, wyczuwa w nim co innego. Dla jednych przypomina cebulę, a inni wyczuwają w nim kaki, maliny, orzechy lub banany.
Chociaż zapach duriana jest tak specyficzny, że można wyczuć go z daleka, wcale nie należy on do tanich przysmaków. W sieci można znaleźć informacje, że za przeciętny okaz zapłacimy około 250 złotych, ale te dorodne są dużo droższe. 

Dajcie znać, czy skusilibyście się, aby go spróbować! A może już go jedliście?
"Król owoców", jak nazywany bywa również durian, doskonale wpływa na układ nerwowy i kości, a sok z jego liści pozytywie wpływa odporność, więc często wykorzystuje się go w medycynie naturalnej. 

To jednak nie wszystko, bo miejscowi mieszkańcy uważają, że to świetny afrodyzjak.
+3
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas