Reklama

Dynia: Niezbędna w jesiennej diecie

Trudno wyobrazić sobie jesień bez dyni. To bogate w witaminy i minerały warzywo dominuje w większości przepisów. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, jakie właściwości lecznicze ma dynia.

Dynia zawiera mnóstwo błonnika, jest niskokaloryczna i wspomaga odchudzanie. Sprzyja również oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych substancji. Według amerykańskich naukowców, miąższ dyni figolistnej może w przyszłości zastąpić insulinę. Ale to nie wszystkie właściwości, które zawiera to pomarańczowe warzywo!

Dynia a nowotwory

Dynia jest bogata w beta-karoten, czyli roślinny barwnik, który ma silne właściwości lecznicze. To właśnie jemu warzywo zawdzięcza piękny, jaskrawożółty kolor. Karoteny to również przeciwutleniacze. Hamują procesy oksydacyjne, a więc zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych w organizmie.

Reklama

Częste spożywanie dyni może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka żołądka, płuc, czy jelita grubego.

Dynia na zły cholesterol

Właściwości antynowotworowe to nie jedyna korzyść, jaką dostarcza beta-karoten. Substancja obniża również poziom złego cholesterolu, a tym samym zapobiega odkładaniu się złogów w ścianach tętnic. Regularne spożywanie dyni chroni nas przed miażdżycą i reguluje poziom ciśnienia tętniczego.

Pestki dyni

Miąższ rzeczywiście bogaty jest w cenne wartości odżywcze, ale równie ważne w naszej diecie są pestki dyni. Pomagają bowiem zwalczyć chorobę lokomocyjną i działają przeciwwymiotnie. Zawierają również kukurbitacyny - substancje odpowiedzialne za zwalczanie pasożytów i zabezpieczanie organizmu przed drobnoustrojami. Najwięcej właściwości zawierają świeże i miękkie pestki.

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: dynia | jesień | jesienna kuchnia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy