Dynia: Niezbędna w jesiennej diecie
Trudno wyobrazić sobie jesień bez dyni. To bogate w witaminy i minerały warzywo dominuje w większości przepisów. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, jakie właściwości lecznicze ma dynia.
Dynia zawiera mnóstwo błonnika, jest niskokaloryczna i wspomaga odchudzanie. Sprzyja również oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych substancji. Według amerykańskich naukowców, miąższ dyni figolistnej może w przyszłości zastąpić insulinę. Ale to nie wszystkie właściwości, które zawiera to pomarańczowe warzywo!
Dynia a nowotwory
Dynia jest bogata w beta-karoten, czyli roślinny barwnik, który ma silne właściwości lecznicze. To właśnie jemu warzywo zawdzięcza piękny, jaskrawożółty kolor. Karoteny to również przeciwutleniacze. Hamują procesy oksydacyjne, a więc zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych w organizmie.
Częste spożywanie dyni może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka żołądka, płuc, czy jelita grubego.
Dynia na zły cholesterol
Właściwości antynowotworowe to nie jedyna korzyść, jaką dostarcza beta-karoten. Substancja obniża również poziom złego cholesterolu, a tym samym zapobiega odkładaniu się złogów w ścianach tętnic. Regularne spożywanie dyni chroni nas przed miażdżycą i reguluje poziom ciśnienia tętniczego.
Pestki dyni
Miąższ rzeczywiście bogaty jest w cenne wartości odżywcze, ale równie ważne w naszej diecie są pestki dyni. Pomagają bowiem zwalczyć chorobę lokomocyjną i działają przeciwwymiotnie. Zawierają również kukurbitacyny - substancje odpowiedzialne za zwalczanie pasożytów i zabezpieczanie organizmu przed drobnoustrojami. Najwięcej właściwości zawierają świeże i miękkie pestki.