Dzięki tym produktom można szybciej chudnąć
Te produkty dają uczucie sytości, przyspieszają metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej.
Nie trzeba sięgać po sztuczne wspomagacze odchudzania i suplementy diety, gdy pod ręką są te naturalne produkty wspomagające spalanie tłuszczu. Znajdziemy je w kuchni. Mają tę przewagę, że można je jeść w zasadzie bez ograniczeń, nie sposób przedawkować i są sporo tańsze.
Nie mają szkodliwych działań ubocznych, tak jak sztuczne suplementy, a dodatkowo są bardzo zdrowe. Zawierają bowiem witaminy i składniki mineralne dbające o urodę, wspomagające pracę mózgu, serca i układu krążenia.
Dzięki temu zapobiegają wielu przewlekłym chorobom. I, co najważniejsze, są naprawdę tanie i powszechnie dostępne. Trzeba przy tym pamiętać, że same płatki owsiane, seler naciowy, jabłka, grejpfruty, kapusta, cukinia czy woda z cytryną - nie wystarczą.
By chudnąć i utrzymać pożądaną wagę, należy wspomagać się nimi w trakcie diety odchudzającej i potem, gdy już stracisz na wadze. To łatwe, bo te produkty są smaczne i sycące.
Grejpfrut
To niskokaloryczna (średni owoc ma 72 kcal) orzeźwiająca witaminowa bomba. Wzmacnia odporność i wspomaga odchudzanie. Miąższ z jednego owocu dostarcza więcej witaminy C niż potrzebujemy każdego dnia. Do tego ma sporo witamin z grupy B przyspieszających metabolizm oraz potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody. Koniecznie jedz je z białą skórką.
Kapusta
Jest niskokaloryczna, ma sporo błonnika oraz niski indeks glikemiczny. Działa odchudzająco zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. W formie niskokalorycznej zupy kapuścianej jest jednym z najskuteczniejszych wspomagaczy odchudzania.
Cukinia
Powinna pojawiać się w menu osób, które chcą zrzucić kilogramy. 100 g warzywa dostarczy 15 kcal. Dodatkowo cukinia ma sporo witamin z grupy B, które uczestniczą m.in. w procesie zamiany węglowodanów na energię. Regularnie spożywana cukinia usprawnia trawienie. Można ją gotować, grillować, dusić, jeść na surowo. Najzdrowsze są młode warzywa o cienkiej, zielonej, aksamitnej skórce - dadzą błonnik.
Seler naciowy
Zielone łodygi w 94 proc. składają się z wody. Dlatego sięgając po seler nie trzeba liczyć kalorii, bo cała łodyga da nam tylko 7 kcal. Warzywo ma właściwości moczopędne - pomaga pozbyć się z organizmu nadmiaru wody, odpowiedzialnej za obrzęki i zwiększenie masy ciała. Ponadto twarde włókna, które nie są trawione, przyspieszają przemianę materii.
Zielona herbata
Badania potwierdzają, że zielona herbata jest jedynym z najskuteczniejszych wspomagaczy odchudzania. Wypijanie 3 filiżanek zielonej herbaty dziennie pomaga zrzucić 1,5 kg w ciągu 3 miesięcy. Odpowiadają za to m.in. katechiny.
By herbata była skuteczna, zalej susz wodą o temp. 70-80°C, zaparzaj 3 min, nie dosładzaj.
Kasza jaglana
Jest źródłem błonnika pokarmowego - niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Reguluje pracę jelit, przeciwdziała zaparciom, przyspiesza przemianę materii. W połączeniu z warzywami (pomidorem, papryką, natką, surową marchewką) syci, a nie tuczy, hamuje łaknienie i zapobiega podjadaniu między posiłkami. Ugotuj ją na sypko, dodaj łyżkę oliwy, natkę pietruszki, surową marchewkę, ząbek czosnku, sól i pieprz - i gotowe!
Woda z cytryną
To dobry sposób na poranny detoks. Zawarte w napoju terpeny pobudzają enzymy trawienne i usuwają toksyny z organizmu. Napój świetnie odkwasza organizm, bo ma odczyn zasadowy. Zawarte w cytrynie flawonoidy zapobiegają podjadaniu słodyczy.
Przepis na sałatkę z selerem naciowym
Składniki:
- 1 łodyga selera naciowego
- pół dojrzałego awokado
- garść orzechów włoskich
- sok z cytryny
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- łyżeczka miodu
- 5 pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz.
Przygotowanie
1. Jako pierwszy przygotuj sos: wymieszaj oliwę, miód i sok z cytryny. Jabłko pokrój na cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny. Seler naciowy również pokrój na cienkie plasterki, dopraw solą, skrop sokiem z cytryny. Awokado obierz, pokrój w kostkę lub cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny. Pomidorki przekrój na pół.
2. Składniki wymieszaj, posyp zrumienionymi orzechami i świeżo zmielonym pieprzem, polej sosem.
Zobacz również: