Energia bez małej czarnej
Wypróbuj inne napoje, które pobudzają równie skutecznie, ale nie wypłukują z organizmu magnezu, wapnia i potasu.
Zawierają składniki, bez których możesz czuć się zmęczona i ospała. Wybierz takie, które najbardziej Ci smakują, i pij regularnie.
Pokrzywa zawiera dużo żelaza. Pierwiastek ten chroni przed anemią, która objawia się m.in. zmęczeniem i sennością. Pij przynajmniej szklankę dziennie.
Żelazo z roślin jest gorzej przyswajalne niż z mięsa. Możesz jednak zwiększyć jego wchłanianie, jedząc produkty z witaminą C (cytrusy, jabłka, paprykę).
Yerba Mate – zawiera kofeinę, jak kawa, ale nie wypłukuje potasu i magnezu. Przeciwnie, dostarcza ich i dodaje energii na wiele godzin. Pij szklankę dziennie, ale nie przed snem.
Miłorząb japoński – poprawia krążenie i koncentrację. Napar pij rano, gdy trudno Ci wstać z łóżka.
Poprawia ukrwienie mózgu i koncentrację.
Chroni również przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie. Pokrój drobno ok. 1,5 cm kłącza imbiru i i zalej 0,5 l wrzącej wody. Odstaw na 15 minut pod przykryciem. Do naparu możesz dodać łyżkę miodu i sok z 1/2 cytryny. Pij ciepły, filiżankę lud dwie dziennie.
Jest skarbnicą minerałów, których niedobór powoduje zmęczenie. Burak zawiera mnóstwo wypłukiwanego przez kawę wapnia, potasu oraz magnezu, a także bardzo dużo żelaza. Jeśli nie przepadasz za sokiem z buraków, zrób zakwas. Po podgrzaniu możesz podawać go do pasztecików lub uszek zamiast barszczu. Szklanka zakwasu dziennie uchroni Cię też przed przeziębieniem i grypą.
Stawia na nogi szybciej niż kawa. Wyciśnij sok z jednej cytryny i rozcieńcz pół na pół ciepłą, ale nie gorącą wodą. Możesz dodać łyżkę miodu. Pij przez słomkę, aby chronić szkliwo zębów. Sok z cytryny działa pobudzająco, zmniejsza poziom stresu i poprawia nastrój. Zawiera też witaminy (C, E, z grupy B, beta karoten) oraz mikroelementy (potas, magnez, żelazo). Podobne właściwości mają inne cytrusy. Jeśli więc sok z cytryny jest dla Ciebie za kwaśny, sięgnij po grejpfrutowy, pomarańczowy lub mandarynkowy.
Gdy nie wyobrażasz sobie dnia bez filiżanki kawy, sięgnij po zieloną. Pobudza tak samo jak czarna, a przy tym poprawia przemianę materii, hamuje apetyt i chroni zęby przed próchnicą. Ponieważ zawiera kofeinę, pij nie więcej niż trzy filiżanki dziennie. Uwaga! Zieloną kawę kupuj zmieloną. Jej ziarna są bardzo twarde i w domowym młynku trudno je zmielić.
Jeśli w ciągu dnia poczujesz senność, zaparz sobie herbatkę z czerwonych, różowych albo pomarańczowych ziół lub owoców. Już sam kolor dodaje energii.
Napar z kwiatów nasturcji, hibiskusa lub owoców dzikiej róży zawiera bardzo dużo witaminy C, która dodaje energii. Uwaga! Herbatki z nasturcji nie powinny pić kobiety w ciąży, karmiące oraz małe dzieci.
Jeśli nie masz ziół w kolorach dodających energii, zjedz domowe konfitury z czerwonych owoców (malin, porzeczek, truskawek, dzikiej róży). Zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów, które poprawiają funkcjonowanie organizmu. Pamiętaj jednak, że są kaloryczne. Jedz nie więcej niż łyżkę lub dwie dziennie.
Zobacz także: