Gazy i wzdęcia. Jak sobie z nimi radzić

Przyczyną uciążliwych dolegliwości są przeważnie błędy żywieniowe albo złe nawyki. Może to też być choroba.

Trzeba znaleźć przyczynę problemu
Trzeba znaleźć przyczynę problemu123RF/PICSEL

Jeżeli zdarzają się od czasu do czasu, nie masz powodu do niepokoju. Ale kiedy prawie codziennie budzisz się z płaskim brzuchem, a w miarę upływu godzin czujesz, że robi się jak balon, to sygnał, że masz problem ze wzdęciami. Z odczuwanym napięciem w brzuchu wiąże się przymus częstego oddawania gazów, co jest dość krępujące. Mogą też pojawić się inne dolegliwości, takie jak uczucie dyskomfortu, ucisk w brzuchu, odbijanie itp. Samo ich łagodzenie nie wystarczy, trzeba znaleźć przyczynę problemu.
  Jesz łapczywie

Nie spiesz się podczas posiłku. Przez to łykasz za dużo powietrza, które dostaje się do żołądka i powoduje wzdęcia i gazy. Powoli przeżuwaj jedzenie, licz przy każdym kęsie do pięciu, zanim go połkniesz. Jeśli nosisz protezę, nie wyjmuj jej do jedzenia (to utrudnia przeżuwanie). Nie rozmawiaj w trakcie posiłku, jedz z zamkniętymi ustami. Nie pij gazowanych napojów (także wody). Podczas posiłku nie oglądaj telewizji, a po jego zakończeniu idź na spacer - to uwolni powietrze nagromadzone w jelitach.

Za dużo mięsa

Jedz je trzy razy w tygodniu. Wybieraj chude i bez skórki, w pozostałe dni sięgaj po ryby czy jajka. Mięso jest bogate w białko i tłuszcz zwierzęcy, które są trudniej trawione. Przez to w jelitach wytwarza się zbyt dużo dwutlenku węgla, co powoduje wzdęcia i gazy o nieprzyjemnej woni. Podobnie się dzieje, gdy jemy ciężkostrawne potrawy, np. tłuste. Zrezygnuj ze smażenia, gotuj potrawy, najlepiej na parze, grilluj lub duś bez dodatku tłuszczu.

Nietolerancja laktozy

Wyklucz ją z jadłospisu. Produkty mleczne zastąp ich odpowiednikami bez laktozy, czyli cukru mlecznego. Z upływem lat wiele z nas trawi go gorzej, ponieważ brakuje nam laktazy - enzymu, który jest do tego potrzebny. To powoduje gazy, wzdęcia i dyskomfort. Lepiej tolerowane są produkty mleczne fermentowane: kefir, maślanka, ser pleśniowy, kwaśna śmietana. Zamiast mleka możesz pić napoje roślinne: sojowy, ryżowy, migdałowy. A jeśli już decydujesz się pić mleko, możesz zażywać preparaty bez recepty z enzymami trawiącymi laktozę albo dodawać je do mleka, budyniu, zupy.

Jelito drażliwe

Obserwuj, co ci szkodzi. Jeżeli oprócz wzdęć, gazów i bólu brzucha masz naprzemienne zaparcia i biegunki, a dolegliwości nasilają się pod wpływem stresu, może cierpisz na zespół jelita drażliwego. Jedz pięć posiłków o stałych porach, to pomoże uregulować pracę jelit. Przez 2 tygodnie zapisuj, w jakiej ilości i formie (cały czy rozdrobniony) jesz dany produkt. Dzięki temu dowiesz się, co zaostrza objawy choroby.

Ważne

Warzywa strączkowe. Choć są potrzebne w diecie (to dobre źródło roślinnego białka), często powodują gazy i wzdęcia. By ich uniknąć, przed gotowaniem strączków mocz je 8-12 godzin, następnie dokładnie przepłucz i ugotuj w świeżej wodzie, przez pierwsze 20-30 minut bez przykrycia. Dodaj majeranek, kminek, liść laurowy.

Ulgę przyniosą zioła

By zapobiec wzdęciom i gazom, używaj często kminku i majeranku. Dodawaj je do potraw, możesz też sięgać po nie po posiłku - zamiast łykać tabletki.

Zamiast tabletek sięgaj po zioła i przyprawy
Zamiast tabletek sięgaj po zioła i przyprawy123RF/PICSEL

Proszek kminkowo-majerankowy. Wymieszaj 2 łyżki ziaren kminku z taką samą ilością majeranku. Zmiel lub roztłucz w moździerzu. Przesyp proszek do słoiczka, zakręć. Stosuj po ½ łyżeczki po ciężkostrawnym posiłku, popijając letnią wodą. UWAGA! Proszek możesz dodawać do potraw, np. bigosu, pieczonego mięsa, grochu, fasoli czy pasztetów, by ułatwić ich trawienie.

Napar z majeranku lub kminku. Dwie łyżeczki suszonego bądź świeżego majeranku (albo łyżkę świeżo mielonych ziaren kminku) zalej szklanką wrzątku. Przykryj i pozostaw na 15 minut do zaparzenia, przecedź. Wypijaj po posiłku. Dzięki temu unikniesz przykrych dolegliwości.

Co wspólnego ma Szyc z PiłsudskimStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas