Głóg na serce
Głóg wygląda pięknie – zarówno wiosną, gdy kwitnie, jak i jesienią, kiedy dojrzewają jego owoce. Ale to nie jedyne jego właściwości.
Głóg wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi i uspokaja. Co więcej normalizuje pracę serca w sytuacjach stresowych i zapobiega zaburzeniom jego pracy. Zielarze polecają sercowcom napar z suszonych kwiatów głogu.
Jak przygotować napar?
2 łyżki suszonych kwiatów głogu zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy na 15 minut, a następnie przecedzamy. Pijemy 3 razy dziennie po pół szklanki. Kwiatostan głogu zawiera flawonoidy, które dbają o dobrą formę układu krwionośnego i serca. To także bogactwo antyoksydantów - zwalczają wolne rodniki będące przyczyną starzenia się tkanek organizmu. Dlatego głóg bywa nazywany owocem długowieczności.
43/2016 Rewia