Głóg. Nie tylko olejki eteryczne
Lista składników korzystnych dla naszego organizmu jest długa. W owocach i kwiatach tej rośliny znajdziemy witaminę A i B.
Głóg wzmacnia serce
Kwiaty i owoce głogu są składnikiem preparatów nasercowych i obniżających ciśnienie. Poprawiają ukrwienie serca i usprawniają wieńcowy przepływ krwi. Wchodzą też w skład mieszanek przeciwdziałających miażdżycy.
Wyciąg z kwiatów głogu jest jednym z głównych składników preparatów stosowanych przy urazach i obrzękach grożących zakrzepowym zapaleniem żył.
Napar z kwiatów
Łyżeczkę suszonych ziół zalej szklanką wrzątku i parz pod przykryciem 15 minut. Przecedź. Pij dwa razy dziennie. Napar z owoców: dwie łyżeczki owoców głogu zalej szklanką wrzątku, zostaw pod przykryciem na 20 minut. Pij trzy razy dziennie w nadciśnieniu i miażdżycy. Uwaga! Przy nadciśnieniu i miażdżycy stosowanie ziołowych kuracji uzgodnij z lekarzem.
Zobacz także: